Няколко хиляди души се събраха този следобед в Брюксел на митинг за климата с участието на екоактивистката Грета Тунберг, предаде Франс прес.

Проявата бе организирана от организацията "Младежи за климата".

В демонстрацията по данни на полицията са се включили около 3400 човека.

Шведската тийнейджърка пристигна без да каже и дума в началото на демонстрацията, но носеше прословутия си плакат, гласящ: "Стачка за климата", написано с черни букви на бял фон.

Снимка: БТА

Облечена с бледолилав анорак, загърната с шал в цветовете на дъгата и с бяла шапка под дъжда и вятъра в Брюксел, тя веднага привлече множество фотографи и зяпачи.

"Срамно е, че още нищо не се е променило. Срамно е, че толкова дълго време спешната ситуация с климата и околната среда бе пренебрегвана", каза обаче след края на митинга Грета Тунберг.

"По-горещи, по-горещи, по-горещи сме от климата!", скандираха демонстрантите, сред които имаше много млади белгийци, но и активисти на организации като "Грийнпийс" или Световния фонд за дивата природа, както и пенсионери.

Събрани в самия център на столицата на Европейския съюз, участниците в митинга развяваха знамената на страните членки, както и транспаранти с лозунги на английски: "Днес е последната ни надежда" и "Без природа няма бъдеще".

Снимка: БТА

Демонстрацията бе проведена два дни след като Европейската комисия представи "закон за климата", предназначен да фиксира ясно целта на ЕС да стане въглеродно неутрален през 2050 г. Предложението е един от стълбовете на "Зеления пакт" на ЕС, превръщайки климата в приоритет на Европейската комисия.

Проектът обаче е смятан за недостатъчен от организаторите на днешната демонстрация, като бе разкритикуван от Грета Тунберг, отбелязва Франс прес.