Ирландската нискотарифна авиокомпания Райънеър (Ryanair ) съобщи днес, че най-малко три от нейните самолети Боинг 737 Ен Джи (Boeing 737 NG) не летят поради проблеми с пукнатини по структурата на корпуса, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Около 50 самолета от този модел в цял свят са спрени от полети заради фисури по частта, свързваща крилете с корпуса на самолета, призна миналата седмица американският самолетостроител.

Райънеър вече е инспектирал над 70 от най-старите си машини в отговор на директивата на Федералното управление за авиация на САЩ (FAA). Тези операции се извършват от Боинг и няма да се отразят на полетите, посочва авиокомпанията, потвърждавайки информация на в. "Гардиън".

Райънеър, който е най-големият световен оператор на 737 Ен Джи и разполага с над 450 самолета Боинг 737-800, ще довърши инспекцията на останалата флотилия. Според него ще бъдат открити много малък брой пукнатини, което няма да се отрази на неговите полети.

В началото на октомври Боинг обяви, че е открил фисури по частта, свързваща крилете с корпуса на самолета, предназначена да устои на аеродинамичните сили.

Говорител на групата посочи пред АФП, че около хиляда машини са инспектирани на този етап по света и че при по-малко от 5 процента - тоест до 50 самолета - има "забележки", налагащи спирането им от полети и съответен ремонт.

Тези проблеми се прибавят към неволите на Боинг след катастрофите с модела 737 МАКС (737 MAX), при които загинаха 346 души в Индонезия и Етиопия. Разследването установи, че неизправност на системите за стабилизиране на полета са причина за трагедиите. Всичките 737 МАКС са забранени за полети от седем месеца.