Новото ляво движението "Ауфщеен" ("Изправи се") бе официално учредено днес в Германия, предадоха световните агенции.

Лидерката на движението Сара Вагенкнехт и двама представители на "Зелените" и на социалдемократите заявиха пред журналисти в Берлин, че са събрали подкрепата на повече от 100 000 души в интернет.

Сара Вагенкнехт е съпредседател на групата на германската радикална лява партия "Левите" в Бундестага.

"Наблюдаваме криза на демокрацията в Германия", а "Изправи се" цели да достигне до хората, които "вече не се чувстват представени" от големите политически партии, изтъкнаха учредителите. Новото движение се създава в отговор и на нарастващото предизвикателство от крайната десница в Германия.

Няколко политици от ГСДП в понеделник излязоха със съвместно изявление в подкрепа за новото движение на Вагенкнехт и заявиха, че към него "трябва да се присъединят колкото се може повече привърженици на политическата левица", за да се създаде "по-справедливо, по-устойчиво общество".

Като цяло обаче движението среща скептицизъм от други членове на левите партии в Германия.

В навечерието на учредяването на движението Вагенкнехт заяви, че то е създадено, за да се обърне към онези, които са "недоволни от господстващата политика, искат възстановяване на социалната държава и мирна външна политика". Тя посочи пред германското сп. "Шпигел", че движението ще почерпи енергия от успеха на други леви народни движения като това на американския демократ и бивш кандидат за президент Бърни Сандърс и от движението на лейбъристкия лидер Джереми Корбин във Великобритания.

Сара Вагенкнехт изрази надежда да получи подкрепа за движението си от собствената си партия, от ГСДП и от Зелените. Но лидерите на тези партии предупредиха, че ново движение в левия спектър рискува да предизвика разделения сред левите партии в страната. Много бивши гласоподаватели на "Левите", особено в източните федерални провинции, се прехвърлиха към "Алтернатива за Германия", защото се чувстват пренебрегнати от традиционните политически партии и федералното правителство в Берлин.

Почти две трети от германците не вярват в бъдещия успех на "Изправи се", показват резултатите от допитване. 62% от анкетираните в проучването на Civey са заявили, че движението няма да оцелее на политическата карта на ФРГ.

По-малко от една пета (19,8 процента) от 5000 анкетирани в допитването, публикувано от новинарския сайт t-online.de, са на мнение, че "Ауфщеен" има шанс да се утвърди като политическа сила.

Муза на радикалната левица, тя има за модел за подражание революционерката Роза Люксембург, на която прилича и физически: Сара Вагенкнехт разтърси германската левица, свързвайки ортодоксален социализъм и национално предпочитание, тема, която досега беше запазено място единствено на десницата. В своя кръстоносен поход тя може да разчита на неизменната подкрепа на своя партньор, с който живее на семейни начала. Тя и 74-годишният Оскар Лафонтен (ексминистър на икономиката) представляват "най-политическата двойка" в Германия. Това написа днес Давид Курбе от Франс прес, цитиран от БТА.

Вагенкнехт "не е интелектуалка", но "тя е много интелигентна, може да говори много за нищо и много за нещо дребно, и това, което казва, не е лъжа. Но тя няма способност за самокритика", заявява пред АФП политологът Геро Нойгебауер.

Според него, Лафонтен, който подаде оставка от партия "Левите" през 2010 г. по здравословни причини, остава "духовен лидер" на "Изправи се!".

Вагенкнехт не се притеснява особено от критиките, идващи от собствения й лагер. През 2016 г., след атентата в Берлин, отговорността за който пое "Ислямска държава", тя отправи критики срещу "безконтролното отваряне на границите", предизвиквайки възмутени реакции сред левицата. Преди няколко месеца на конгрес на своята партия Сара Вагенкнехт беше замерена с торта от антифашистки активист. Силно проруската й позиция предизвиква притеснения и сред съпартийците й, изтъква АФП.