Израелският премиер Бенямин Нетаняху състави кризисно правителство, което ще ръководи войната с "Хамас", а неговият министър на отбраната се зарече да изличи палестинската въоръжена групировка "от лицето на земята" заради смъртоносното й нападение срещу Израел през уикенда, предадоха Ройтерс и БТА.

В общо изявление Нетаняху и бившият министър на отбраната и лидер на центристката опозиционна партия Бени Ганц заявиха, че са се споразумели да сформират извънредно правителство, включващо тях двамата и настоящия министър на отбраната Йоав Галант.

По-късно Нетаняху каза в телевизионно изявление, че те са загърбили разногласията си, "тъй като на карта е заложена съдбата на държавата".

"Сражаваме се с жесток враг, по-лош от ИДИЛ", каза Нетаняху, застанал редом с Ганц и Галант, сравнявайки нападението на "Хамас" със зверските убийства, извършени от групировката "Ислямска държава".

"Ще изтрием това нещо, наречено "Хамас", ИДИЛ-Газа, от лицето на земята. То ще престане да съществува", заяви Галант.

"Сега е време да се обединим и да победим", каза бившият министър Ганц. "Има време за мир и време за война. Сега е време за война", допълни той.

Докато воюва с "Хамас" в Газа, кризисното правителство няма да приема никакви несвързани с извънредните му функции политики или закони, изтъкнаха в общото си изявление Нетаняху и Ганц.

На този етап не се очаква водачът на опозицията Яир Лапид да се присъедини към извънредното правителство.

ООН: Над 338 000 души са били принудени да напуснат дома си в ивицата Газа

Над 338 000 души са били принудени да напуснат домовете си в ивицата Газа, която е под обсада и е обстрелвана от израелската армия, сочат данните на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), цитирани от Франс прес.

Броят на прокудените хора в тази гъсто населена територия до снощи се е увеличил с още 75 000 души, достигайки 338 934 души", се казва в разпространено днес изявление на службата на ООН.

Израелските военни продължават да бомбардират ивицата Газа в отговор на координираните нападения на ислямистката групировка "Хамас". Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха в "Телеграм", че е в ход мащабна атака срещу цели, свързани с "Хамас", в ивицата Газа, посочва ДПА.

Сухопътно настъпление в Газа ще бъде предприето, когато това е подходящо и отговаря на целите ни, каза говорителят на ЦАХАЛ Йонатан Конрикус в ежедневния си брифинг в мрежата "Екс". Той изрази надежда днешният ден да е по-спокоен и допълни: "Предстои ни дълъг и много, много опасен път".

Целта на израелските военни е да стигнат до Хамас в мрежата му от тунели и бункери под гъстонаселената ивица Газа, каза още Конрикус.

Рано тази сутрин броят на жертвите в Газа нарасна на 1200 души, след като 51 души бяха убити при израелска атака преди разсъмване, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Асошиейтед прес.

Вчера "Хамас" извърши нов ракетен обстрел срещу Израел, съсредоточен върху южния град Ашкелон, допълва АП.