Новият военен лидер на Буркина Фасо Ибрахим Траоре вчера обяви, че назначава юриста Аполинер Жоаким Киелем де Тамбела за временен министър-председател, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Армейският капитан Траоре взе властта с преврат на 30 септември и на 14 октомври беше официално обявен за преходен президент на западноафриканската държава. Същия ден беше приета харта, предвиждаща сформиране на правителство от 25 члена и законодателно събрание от 71 члена.

Траоре положи клетва вчера, след което назначи Киелем де Тамбела за министър-председател на временното правителство, което ще наблюдава подготовката за избори, насрочени за юли 2024 година, припомня БТА.

Новият премиер е относително непознат на политическата сцена. Той е юрист по образование, работи като адвокат и оглавява мозъчния тръст Център за международни и стратегически изследвания. Той е доктор по право и е учил в Ница, където е бил и преподавател. Бил е и водещ за частен телевизионен канал, писал е политически и исторически книги.

Много критичен в телевизионните си изяви, Киелем де Тамбела осъди ексцесиите на прехода по времето на подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, свален от капитан Траоре на 30 септември.

Траоре беше начело на втори военен преврат в Буркина Фасо тази година. И двата преврата бяха подтикнати от разочарование от растящата несигурност, предизвикана от ислямски бунт, разпространил се в страната от съседно Мали.

Траоре вчера повтори ангажимента си да възстанови сигурността и да върне територията, завладяна от ислямистите.

На 24 януари войници начело с подполковник Дамиба, обединили се в хунта, наречена Патриотично движение за опазване и възстановяване, свалиха президента Рош Марк Кристиан Каборе, обвинен в неспособност да се справи с атаките на джихадисти, които се увеличиха много в Буркина Фасо, припомня АФП.