Министърът на културата и националното наследство на Оман Хайсам бин Тарик Ал Саид стана новият държавен глава на Оман след кончината на султан Кабус бин Саид, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>

Новият султан на монархията на източния бряг на Арабския полуостров е братовчед на предишния и положи клетва в Съвета на Оман (двукамарния съвещателен орган от парламентарен тип).

Покойният султан Кабус, управлявал страната 5 десетилетия, сам е посочил своя наследник в запечатано писмо, което днес е било отворено от властите, съобщи държавната телевизия без повече подробности. Самият той няма деца и не беше посочил публично кой ще го наследи на престола.

Султан Кабус бин Саид Ал Саид почина късно снощи на 79-годишна възраст след продължително боледуване. Конкретната причина за смъртта му не се съобщава. Спекулации за здравословното му състояние се появиха след негово кратко пътуване до Белгия по медицински причини миналия месец, посочва ДПА.

Султан Кабус бин Саид Ал Саид почина късно снощи на 79-годишна възраст

Снимка: АР/БТА

В страната бе обявен 3-дневен траур, а държавните знамена ще останат спуснати за 40 дни.

Веднага след обявяването на кончината снощи Съветът по отбраната на страната призова "Кралският семеен съвет да се свика, за да реши кой ще поеме властта".

Според одобрените през 1996 г. правила семейният съвет трябва да избере в тридневен срок наследник на овакантения трон, обясни Ройтерс. Съветът се събра днес и отвори писмото със завещанието на покойния султан тази сутрин. То бе прочетено в присъствието на членовете на кралското семейство.

Стана ясно, че покойният монарх е препоръчал тронът му да бъде зает от неговия братовчед, 65-годишният Хайсам в случай, че съветът не може да се споразумее за наследник. Съветът очевидно не е оспорил препоръката на султана. Малко по-късно правителството съобщи в Туитър, че новият държавен глава е положил клетва.

Новият султан на Оман

Снимка: АР/БТА

Държавната телевизия, цитирана от Ройтерс, показа кадри от погребалната процесия, при която ковчегът с тялото на султан Кабус мина по улиците на столицата Маскат, убит в националното знаме, и бе внесен в голямата джамия, носеща неговото име, където започнаха молитви.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Новият султан стоеше изправен пред ковчега с традиционния извит ятаган, наричан ханджар, висящ на кръста му. По-късно Кабус бе погребан в семейна гробница.

Новият султан на Оман

Снимка: АР/БТА

Оманците масово изразяват в социалните мрежи почитта си към смъртта на управника, чието име неразривно се свързва с модернизацията на страната, която е бивша британска колония, и с превръщането й във влиятелен регионален фактор. Той действаше като посредник в конфликтите в региона.

Снимка: АР/БТА

Кабус дойде на власт с безкръвен преврат през 1970 г., сваляйки не друг, а собствения си баща. Нерядко лично обикаляше страна, за да се среща със своите поданици, като нерядко бе сам зад волана на джипа си.

Британският премиер Борис Джонсън изрази дълбоки съболезнования за смъртта на султан Кабус, като го нарече изключително мъдър политик, който се обявяваше за мир и разбирателство между страните. "Той ще бъде запомнен с предаността си към делото за превръщане на Оман в стабилна и процъфтяваща страна, като баща на нацията, който искаше да подобри качеството на живота на гражданите на Оман", изтъкна премиерът на Обединеното кралство.

В първото си обръщение, предадено по телевизията, султан Хайсам обеща да продължи външната политика на кралството, която според него се базира на мирно съвместно съществуване и на поддържането на приятелски отношения с всички страни.