Учени от университета в китайската провинция Чжъцзян откриха най-малко 30 щама на вируса, известен като SARS-COV-2, 19 от които са нови, съобщава в. "Дейли мейл".

Някои от най-смъртоносните мутации са в Чжъцзян, както и в редица европейски страни. Най-силните щамове могат да генерират 270 пъти по-голям вирусен товар в сравнение с най-слабите вариации. По-слабите мутации са свързани с вариации, които са разпространени на много места в САЩ.

Щамовете в Китай са сред най-опасните и включват онези, които са разпространени в Европа, пише в. "Саут Чайна морнинг пост". По-слабите щамове изглежда са разпрастранени в САЩ. Получените резултати за пръв път показват, че мутации могат да повлияят върху сериозността на заболяването, поясниха авторите на изследването. Резултатите от него са качени на сайта medRxiv.org.

За целите на изследването били анализирани щамове от 11 заразени с новия коронавирус китайски пациенти.

Учените с изненада констатирали, че най-смъртоносните щамове са в Чжъцзян, където се намира университетът. Тези мутации са наблюдавани също в силно засегнати от Covid-19 европейски страни, като Италия и Испания, преди да се разпространят в епицентъра на епидемията в САЩ - Ню Йорк.

"Новият коронавирус придоби мутации, които могат значително да променят патогенността му", отбелязват учените. Те предупреждават, че по-слабите мутации не означават, че рискът от смърт е по-малък.

Двама пациенти в Чжъцзян, единият на около 30-годишна възраст, докато другият е прехвърлил 50-те, бяха тежко болни, след като се заразили с по-слаби щамове. Двамата се възстановили, но по-възрастният се нуждаел от лечение в интензивно отделение.

Втора вълна на заразата не е изключена

Специалисти от института по вирусология "Роберт Кох" в Берлин не изключват възможността да има втора вълна на разпространение на новия коронавирус, в случай че отслабнат мерките за борба с пандемията, заяви на пресконференция заместник-директорът на института Ларс Шааде.

"Колкото по-малко пречим на разпространението на новия коронавирус, толкова по-бързо той ще се върне към базовия си коефициент на репродуциране - поясни ученият. - Ако се държим така, сякаш нищо не се случва, ще има нова вълна на разпространението му." Той предупреди, че съществува сериозна заплаха от втора вълна на разпространението му, ако мерките за борба с него отслабнат.

"Ще минат много месеци, преди отново да възникнве ситуация, която позволява да се върнем към обичайния живот", смята Шаадае. Той отбеляза, че през последните няколко дни е нараснал броят на смъртните случаи. По думите му, това е свързано с увеличаване на заразените в домове за възрастни хора. Шестдесет процента от умрелите са на 70 и повече години, каза той.

Шааде уточни също, че при тежката форма на болестта е възможно да бъдат засегнати не само белите дробове, а и други органи, като сърцето и бъбреците.