Китай съобщи за 9692 потвърдени случая на заразяване с коронавируса "2019-nCov" и 213 починали от него.

Последните досега официални данни за Китай бяха 132 смъртни случая и 7711 заразени.

Почти всички смъртни случаи и повечето заразени са в провинция Хубей, чиято столица Ухан е епицентърът на епидемията.

Разпространение на заразата извън Китай

Италия

Италианският премиер Джузепе Конте обяви първите два потвърдени случая на заразяване с коронавирус в страната и преустановяването на всички полети от и до Китай.

Заразените са двама китайски туристи, които са пристигнали в Италия преди няколко дни. Те са поставени в изолация в център за инфекциозни болести в Рим.

Конте отбеляза, че доколкото му е известно, Италия е първата европейска страна, която е решила да преустанови полетите от и до Китай. За днес е свикано заседание на правителството за обсъждане на по-нататъшни мерки, заяви Конте.

Израел също забрани пътнически самолети от Китай да кацат на негова територия.

Няма заразени с новия коронавирус на борда на италианския круизен кораб, който бе блокиран вчера на пристанище Чивитавекия, близо до столицата Рим. Близо 6000 човека бяха принудени да останат на борда на плавателния съд заради съмнения, че 54-годишна жена от Макао и спътникът й са болни. Двойката пристигнала в Милано на 25 януари с полет от Хонконг и се качила на круизния кораб.

Германия

Германските здравни власти съобщиха за пети случай на заразяване с коронавируса. Болният е служител на фирмата в Бавария, където вече са установени предишните четири случая.

Франция

Във Франция бе потвърден шести случай на заразата. Става въпрос за лекар, който е контактувал с човек, за когото впоследствие в Азия било установено, че е заразен.

Специално изпратен френски самолет кацна вчера Ухан, за да евакуира днес около 200 французи.

САЩ

Американските власти съобщиха за първи случай на предаване на новия коронавирус в САЩ. Жена на 60 години, която се е заразила с вируса в Китай, на свой ред е заразила съпруга си, след като се върнала в Чикаго.

"Знаем, че това може да изглежда обезпокоително, (но) непосредственият риск за американците е малък", каза директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфийлд.

Жената пътувала до китайския град Ухан, епицентъра на епидемията от новия вирус, и се върнала в Чикаго на 13 януари. Съпругът й не е бил с нея в Китай.

До момента в Съединените щати бяха потвърдени шест случая на заразата. Първите пет човека са се заразили в Китай.