На тържествена церемония днес във виенския дворец Хофбург новият федерален канцлер на Австрия Карл Нехамер и членовете на неговото правителство положиха клетва пред президента Александър Ван дер Белен.

49-годишният Нехамер беше министър на вътрешните работи до момента. Той наследи Себастиан Курц начело на консервативната Народна партия и ще застане начело на коалиционното правителство със Зелените.

Промените в кабинета са шест: Нехамер сменя като канцлер Александър Шаленберг, който пък отново оглавява министерството на външните работи; министър на вътрешните работи става Герхард Карнер, министър на финансите ще бъде Магнус Брунер, начело на министерството на образованието, науката и изследванията застава Мартин Полашек, а Клаудия Плаколм ще е държавна секретарка във федералното канцлерство.

Президентът Ван дер Белен пожела на новия канцлер и неговия екип успех и изрази надеждата си за добро сътрудничество между институциите.

 

Карл Нехамер присъства на церемонията по полагане на клетва в двореца Хофбург

Снимка: АР/БТА

Нехамер пое Австрийската народна партия в момент на хаос, след като Курц подаде оставка като канцлер през октомври заради започналото срещу него разследване за корупция. Това доведе и до оставките на двама от най-близките съюзници на Курц - настящият канцлер Александър Шаленберг и финансовия министър Гернот Блюмел.

Карл Нехамер, вдясно, и неговият предшественик Александър Шаленберг говорят, докато присъстват на церемонията по полагане на клетвата

Снимка: АР/БТА

Нехамер е бивш военнослужещ и съветник по комуникации и твърди, че ще продължи политиките на Себастиан Курц, като обяви борбата срещу коронавируса за приоритет. 

Роден във Виена през 1972 г., той работи в армията в продължение на няколко години, преди да стане съветник по комуникациите.

През 2017 г. той става депутат, а през януари 2020 г. - министър на вътрешните работи и се сблъсква с първата джихадистка атака в Австрия, при която загинаха четирима души.

Описват го като "твърдолинеен имиграционен лидер".

Снимка: АР/БТА