Стотици мигранти се явиха във вторник на мексиканско-американската граница с надеждата да влязат в САЩ, но най-вероятно ще бъдат върнати обратно съгласно новите правила на администрацията на Доналд Тръмп за предоставяне на убежище, които влязоха в сила във вторник, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Съгласно новия регламент американското правителство ще отхвърля молби за убежище, депозирани на южната граница на САЩ от мигранти, които не са поискали предоставяне на същия статут в Мексико или в друга страна, през която са минали. Регламентът ще се прилага също и за деца, които са прекосили границата сами.

Новите правила веднага бяха оспорени във федерални съдилища от групи, които защитават правата на мигрантите. Има заведени дела в Сан Франциско и във Вашингтон.

Новият регламент е най-мощният до момента опит на президента Тръмп да намали броя на хората, които търсят убежище в САЩ, отбелязва АП.

Повечето от мигрантите, които пристигат на границата, са преминали през Мексико, включително граждани на страни от Централна Америка, африканци, кубинци и граждани на Хаити. Това означава, че за тях ще бъде почти невъзможно да получат убежище в САЩ, посочва агенцията.