Руските власти дадоха днес подробности за масовото убийство в политехническия колеж в Крим, където 18-годишен ученик по електротехника застреля 20 души, девет от които непълнолетни, преди да се самоубие, предаде Франс прес.

Седем от ранените са в крайно тежко състояние, съобщи руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от агенция Интерфакс. Тя добави, че хирурзите са били принудени да ампутират долни крайници на ранени, пострадали от "метални топчета", с които е била натъпкана самоделната бомба, взривена от нападателя Владислав Росляков в кафенето на колежа.

При някои ранени мускулите са били буквално накълцани.

18-годишният ученик от колежа в Керч вчера взриви бомба в сградата, след това застреля с ловна пушка други ученици и хора от персонала. Подбудите на извършителя остават неизвестни.

Петнадесет ученици са загинали на място, обяви зам.-ръководителят на община Керч Дилиарвер Мелгазиев, цитиран от ТАСС.

Другите петима убити са били служители в колежа. По информация на в. "Московски комсомолец", сред загиналите има майка и дъщеря, които са били преподавателки в учебното заведение.

Община Керч публикува днес списък с 44-мата ранени, с уточнение, че двама не са идентифицирани. Според списъка, поне 23 пострадали са непълнолетни.

Руската преса днес нарича убийството в Керч "руски аналог на масовото убийство в американската гимназия "Колумбайн", в което загинаха 13 младежи. На разпространени днес снимки Росляков е с екип - бяла риза и черен панталон, подобен на този на Ерик Харис - единият от двамата убийци в "Колумбайн"

Вестник "Комерсант" изтъква, че нападателят е израснал в изключително бедно семейство. Баща му, който е инвалид, не е живеел с момчето и майка му - санитарка в клиника и член на смятаната за екстремистка и забранена в Русия секта "Свидетели на Йехова".

Убиецът преминавал от стая в стая и като опитен боец от специалните части първо хвърлял самоделна граната, преди да влезе и да започне да стреля по хората, пише "Комерсант" и подчертава, че това престъпление е безпрецедентно за Русия, където, за разлика от САЩ, има строг контрол върху огнестрелните оръжия.

Кримският лидер Сергей Аксьонов заяви днес, че убиецът "не е действал сам".

Следователите се опитват да изяснят дали Росляков е имал съучастници и дали е убивал "под въздействието" на някой друг.

Аксьонов съобщи, че войници от националната гвардия са разположени във всички учебни заведения на полуострова.

Жители на Крим поставиха на тротоара малък възпоменателен олтар, върху който слагат цветя, свещи и плюшени играчки.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Ученичката Виктория Войко, която успяла да се спаси, разказа, че на първия етаж на колежа е имало експлозия, след която от тавана е започнал да се стеле прах и да пада мазилка. После се чула сирена и всички избягали в коридора. "Навън имаше много легнали ученици в безсъзнание, други бяха седнали и крещяха", припомня си Войко.

Алексей Михайлов, ученик, който е загубил няколко приятели вчера, разказа, че много негови съученици лежали по чиновете и кръвта им изтичала.

Аксьонов каза още, че Росляков е учел със стипендия и никога не е демонстрирал агресивност в колежа.

Тялото на убиеца е било открито в библиотеката на учебното заведение, където се е е самоубил, според властите. Той е получил законно разрешително за носене на оръжие и е издържал всички психологически тестове, според източник от силите за сигурност, цитиран от агенция Новости. Имал е 12-калиброва пушка и около 150 патрона.

"Никой не може да гарантира, че това няма да се повтори", подчерта в. "Известия". Изданието посочва, че в Русия в училищата още няма служба за качествена психологическа помощ, нито система от центрове за помощ на семейства в случай на криза или федерален орган, натоварен със сигурността на учебните заведения.

Бащата на заподозрения в убийството каза, че синът му имал някои поведенчески проблеми и нямал близки приятели, но не давал никакви признаци, че би могъл да извърши такова нападение, съобщи в. "Известия", цитиран от ДПА.