Обединеното кралство потвърди четвърти случай на зараза с новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес. Испания пък потвърди втори случай на зараза, допълва агенцията.

И в двата случая вирусът се е предал при пътуване до Франция, посочва агенцията, като се позовава на официални представители. При новия британски случай става дума за човек, който е бил в близък контакт с друг заразен. Засега се работи по проследяване на всички контакти на пациента. В новия испански случай става дума за британец, живеещ на Майорка, но заразил се по време на пътуване в края на януари до френски ски курорт. Мъжът е здрав, но е в изолация в Палма де Майорка. Съпругата му и дъщерите му са дали негативен резултат на тестовете за зараза.

Днес във Великобритания самолет, евакуирал над 200 души от китайския град Ухан, кацна в базата на кралските военновъздушни сили Брайз Нотрън. В машината е имало 105 британци и 95 граждани на други европейски страни. Чуждите граждани ще бъдат транспортирани до страните си или до държавите на пребиваване, а британските пътници са откарани в конферентен център в Миртън Кийс, където ще останат под карантина за 14 дни.

Около 20 германци, които са били в самолета, вече са откарани в Берлин, където ще бъдат изследвани и поставени под карантина за две седмици. Още 17 европейци бяха откарани в Берлин, за да бъдат транспортирани оттам в Нидерландия, Австрия, Люксембург и Румъния със специални полети. Двадесет и пет френски граждани бяха откарани в Южна Франция и поставени веднага под карантина. Осем италианци от същия полет бяха върнати в родината си от италианските военновъздушни сили. Със същия полет до Италия са пътували и седем датчани, двама гърци и трима шведи, които са били в британския самолет.

Същевременно Сингапур обяви, че депортира четирима чужденци заради нарушения на условията на карантината им, но не уточнява от каква националност са, предаде ТАСС. Страната обяви на 1 февруари, че под карантина ще се поставят всички, които идват от Китай.

Над 37 500 души по света са заразени

Епидемията от новия коронавирус, започнала в Китай, вече е довела до заразяването на повече от 37 500 души по света, съобщи днес Световната здравна организация в Пекин, цитирана от Асошиейтед прес.

В Китай има 811 смъртни случая от болестта, а в континенталната част на страната потвърдените случаи на зараза са 37 198. В Хонконг има 25 случая, един от които смъртен. В Макао има 10 случая. Повечето от смъртните случаи са в централната китайска провинция Хубей, където новият тип коронавирус беше установен за пръв път през декември.

В Япония има 96 заразени, в Сингапур - 40, в Тайланд - 32, в Южна Корея - 27, в Малайзия - 17, в Тайван - 16, в Австралия, Германия и Виетнам - по 14. В САЩ случаите са 12, отделно американец почина от коронавируса в Китай. Във Франция случаите са 11, в Обединените арабски емирства - 7, в Канада - 6, във Филипините - 3, един от които смъртен. Във Великобритания, Индия и Италия - по 3, в Русия и Испания - по 2.

По един установен случай има в Белгия, Камбоджа, Непал, Швеция, Шри Ланка и Финландия.