Хиляди хора излязоха по улиците в различни градове на Съединените щати и в неделя, за да се включат в демонстрации, които на места прераснаха в насилие. Вълната от обществено недоволство е на фона на намерението на президента Доналд Тръмп да изпрати федерални агенти в различни точки от страната.

От Калифорния на Запад до Вирджиния на Изток можеха да се видят кадри със запалени автомобили и сгради и демонстрации против расизма и полицейското насилие.

В Остин, щата Тексас, протестиращ, който според свидетели е бил въоръжен, е бил застрелян и убит при конфронтация с шофьор, съобщава БНР.

В Оукланд, Калифорния някои от протестиращите са подпалили съдебна палата.

Съобщава се и за вандалски действия срещу полицейско управление и хвърляни фойерверки по униформени.

Над 60 полицаи са получили различни наранявания по време на антирасисткия протест в Сиатъл, съобщи РИА Новости. Протестът е прераснал в безредици, придружени със сблъсъци между протестиращите и служителите на реда. 47 демонстранти са арестувани.

На уебсайта си полицията публикува снимки на ранените служители на реда и отбеляза, че протестиращите са хвърляли по тях камъни, стъклени бутилки и дървени предмети. Някои полицаи са пострадали и от "взривни вещества". Тече разследване.

Всичко това идва, след като Тръмп обяви, че ще изпрати федерални агенти в няколко града, по думите му, за справяне престъпността. Идеята му среща отпор от местната власт, особено от демократи, които обвиняват президента в използване на ситуацията за политически цели.

"Няма да позволим федерални агенти в града си," заяви кметът на Чикаго Лори Лайтфут за Си Ен Ен. "Няма да толерираме анонимни агенти да вземат хората от улицата, да нарушават правата им и да ги задържат."

Портланд е в центъра на спора между федералната и местната власт. Критиците на Тръмп заклеймяват като "авторитаризъм" използването на федерални униформени срещу протестиращите там.

Засега няма индикации демонстрациите скоро да отшумят.

Гражданското недоволство срещу расизма и полицейското насилие започна преди два месеца след смъртта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в ръцете на полицията в Минеаполис.