Над 1000 души по последни данни е задържала руската полиция в 35 града в страната през днешния пореден ден на протести с искане за освобождаване на опозиционера Алексей Навални, съобщи неправителствената организация "ОВД Инфо", цитирана от Франс прес. 140 от арестуваните са в Москва, сред тях има и журналисти. При предишните демонстрации бяха задържани хиляди, така че се очаква и днес броят им да се увеличи.

Протестите започнаха в Далечния изток и Сибир в редица градове като Омск, Владивосток, Хабаровск, Новосибирск и Томск. Силите на реда са блокирали достъпа до централните части на много градове, за да попречат на демонстрантите да се съберат на тези неразрешени от властите протестни акции.

Сборният пункт на протестиращите в Москва е Лубянският площад в центъра, където се намира централата на Федералната служба за сигурност. Голям периметър около сградата е отцепен. Полицията съобщи, че "заради призивите за провеждане на незаконна акция" на 31 януари от 8.00 ч сутринта до второ нареждане ще затвори за пешеходци централните улици на Москва и седем станции на метрото.  Променени са маршрутите на наземния градски транспорт.

Снимка: AP/БТА

По думите на Алексей Немерюк, ръководител на столичния департамент за търговия и услуги, ще бъдат затворени магазините, включително прочутият ГУМ, кафенетата, ресторантите и заведенията за обществено хранене. Забранява се продажбата на алкохол и други напитки в стъклени бутилки от 9,00 до 23,00 ч. Около някои административни сгради са поставени заграждения. Полицията "настоятелно моли гражданите да не участват в неразрешени акции и предупреждава за отговорност, включително углавна", предаде ТАСС.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Министерството на вътрешните работи предупреди, че участниците в незаконни масови мероприятия носят административна отговорност. Генералната прокуратура поиска да бъде блокиран достъпът до социалните мрежи, които публикуват информация за протеста.

Във Владивосток пък демонстрантите играят хоро върху леда на замръзналия залив в Тихия океан и скандират "Свобода за Навални!" и "Моята Русия е в затвора!", съобщи Дождь. Служителите на ОМОН първоначално ги наблюдаваха от брега, след това и те излязоха на леда. Така протестът се насочи към брега, където го очакваха полицаи.

"Този път сме малко, защото полицията и силите за борба с безредици бяха блокирали площада предварително. Но както виждате, никой не се страхува!", каза 25-годишният демонстрант Андрей.

В Новосибирск, третото по големина руско населено място, организацията на Навални съобщи за близо 10 000 протестиращи.

Междувременно няколко близки съратници на Навални бяха поставени под домашен арест. Те за заподозрени за това, че призивите им за участие в протестите на 23 януари са довели до нарушаване на противоепидемичните мерки. Тогава бяха задържани повече от 4000 души в десетки градове на Русия. Образувани бяха 21 наказателни производства.

Сътрудници на Следствения комитет са задържали активиста на московския щаб на Навални Николай Ляскин, съобщи неговият адвокат Сергей Телнов. Преди това в рамките на разследването за нарушаване на санитарните норми бяха задържани и впоследствие поставени под домашен арест координаторът на щаба Олег Степанов, братът на Навални - Олег, Мария Альохина от група Pussy Riot, ръководителката на профсъюза "Алианс на лекарите" Анастасия Василиева, както и Любов Собол от Фонда за борба с корупцията (ФБК). Заподозряна по същото дело е и прессекретарят на Навални Кира Ярмиш.