Само младоженците и техните родители могат да танцуват, и то само веднъж, в началото на сватбата, предвиждат новите протоколи за работа на заведенията в Хърватия, съобщи Институтът за обществено здравеопазване в Загреб, съобщава информационният сайт Индекс.

На всички заведения се забранява да работят след полунощ и се допуска присъствието на толкова гости, колкото могат да се съберат, като се осигури и спазва пространство по четири квадратни метра на човек.

По време на сватбено тържество се препоръчва физическо разстояние в радиус от метър и половина, като правилото не се отнася за членове на едно и също домакинство или за лица, които са в близък контакт.

Ако на сватбата има повече от 50 гости, трябва да се осигурят лица, които да наблюдават спазването на реда. Местата за сядане трябва да бъдат посочени предварително и да са отдалечени на метър и половина, а разстоянието между масите трябва да бъде три метра. На една маса може да има най-много осем души.

Новите мерки на хърватските власти предизвикаха недоволството на ресторантьорите. Председателят на хърватското Сдружение на рестораньорите Марин Медак заяви за Индекс, че мерките са нереалистични и ще означават провал за цялата ресторантьорска дейност в страната.

В Хърватия са регистрирани рекордните 748 заразени с коронавирус за едно денонощие и броят на активните случаи днес е 3210. Починали са четирима души. В болници са 441 души, от тях 27 на респиратори. В Загреб новите случаи са 211, което също е рекорд. От вчера в столицата са задължителни маските на закрито, както и на открито в случай че не е възможно физическо дистанциране от минимум два метра.