Партиите в германската провинция Тюрингия се споразумяха на 25 април 2021 г. да бъдат насрочени нови регионални избори, които да решат политическата криза. Датата на изборите бе договорена снощи между твърдолинейните Леви, левоцентристката Социалдемократическа партия, Зелените и консервативния Християндемократически съюз, съобщиха за ДПА участници в срещата.


Кризата се разрази, след като на 5 февруари гласовете на крайнодясната "Алтернатива за Германия" помогнаха бъде избран за премиер на Тюрингия кандидат - аутсайдер от либералната Свободна демократическа партия, която едва успя да влезе в регионалния парламент на изборите през октомври.

Снощи партиите са се разбрали също на 4 март да има ново гласуване за премиер на провинцията, съобщи предишният министър-председател Бодо Рамелов, представител на Левите. Левите заявиха, че възнамеряват отново да номинират Рамелов, въпреки че той изненадващо не успя да спечели гласуването в началото на месеца.

Политиците от целия политически спектър са се договорили и за "пакт за стабилност", който да гарантира, че АзГ повече няма да има думата при вземането на решенията в Тюрингия. Политиците са се разбрали да не дават на АзГ да накланя везните при законодателни решения, както и за други мерки, твърдят източниците на ДПА, но без повече подробности.

Избирането на 55-годишния Томас Кемерих от Свободните демократи на 5 февруари беше първият случай, когато премиер на провинция бива избран с подкрепата на крайната десница. Това предизвика сътресения при традиционните партии, които до този момент се заричаха, че няма да работят с депутатите от АзГ. Кемерих бе принуден да се оттегли само броени дни, след като бе избран, и оттогава само изпълнява длъжността премиер. Оттогава партиите търсеха начин за излизане от кризата в малката германска провинция. Тюрингия с население от 2,1 милиона души преди обединението беше част от ГДР - бившата комунистическа Германска демократична република.