На обща пресконференция министрите на външните работи и на туризма в Австрия, Александър Шаленберг и Елизабет Кьостингер, оповестиха следващите етапи на отслабване на мерките в туризма, които ще започнат постъпателно от средата на месец май.

Планът предвижда тясно сътрудничество с браншовите представители и органите на здравеопазването и ще бъде оповестен до края на този месец. По думите на министърката на туризма ще има разлики между апартаментите под наем без осигуряване на храна и големите хотели и спа центрове, където се събират повече хора и съществува по-голяма опасност от заразяване. Най-важното условие е да бъде сведен до минимум рискът от зараза.

По-нататък Кьостингер призова обществото да се настрои към ограничаване на свободата в пътуванията. Това подчерта в изявленията си и външният министър. Причината е, че на доста страни ще им трябва дълго време да се справят с инфекцията. В момента няма държава по света, която австрийското външно министерство да е класифицирало с висока степен на опасност, валидна за цялата държава.

От 47 000 австрийци, намиращи се в чужбина при избухването на кризата, извън пределите на Австрия в момента се намират 3500, от които 1000 искат да се завърнат, докладва Шаленберг. Те се намират в 84 държави на света, от фазата на "масово репатриране" министерството преминава във фаза на "грижа за всеки поотделно", като посолствата ще отпускат извънредни кредити за онези, които не разполагат с парични средства за завръщането си. Усилията на правителството ще бъдат насочени към осигуряване на свободата на пътуване в първия възможен момент, но това ще стане след окончателната победа над вируса, тъй като преждевременното решение ще предизвика нова вълна на болестта.

Това решение предопределя къде австрийците ще прекарат отпуската си тази година. "Почивката в Австрия е на първо място, за да можем да подкрепим туризма".

На пресконференция министърът на образованието Хайнц Фасман обяви, че на 4 май ще бъдат отворени училищата за абитуриентите. Матурата е насрочена за 25 май. Тази година пред вид обстоятелствата учениците ще полагат изпит само по три предмета - немски, чужд език и математика. Матурата ще е само писмена, като за окончателната оценка ще се има пред вид и успехът от последната година. По желание учениците могат да се явят и на устен изпит. По желание те могат да положат и допълнителен изпит по друг предмет. На зрелостниците ще бъдат предоставени помещения - физкултурни салони и зали в учебните заведения, за да бъде осигурено необходимото разстояние, предпазващо от зараза. По време на изпитите за онези от тях, които са от рискова група, ще бъдат осигурени допълнителни помещения. На хигиената и дезинфекцията ще бъда отделено специално внимание във всички учебни заведения.

За останалите класове министър Фасман не пожела да назове конкретни дати, но по непотвърдени данни учебните занятия ще започнат на 18 май. Все още не е уточнено какъв ще е графикът, гарантиращ малки групи в сградите. Вероятно ще има обучение за някои групи сутрин, за други след обяд или в определени дни от седмицата ще бъдат обучавани определени класове. Когато бъде изготвен точният график, министърът ще съобщи на отделна пресконференция.

Освен матурата ще бъдат проведени и други изпити, завършващи обучението: в средните професионални училища датата ще бъде определена допълнително, изпитите ще се проведат по схемата на матурата, но през юни.

И студентите ще се върнат постепенно във висшите учебни заведения. Лекциите ще бъдат онлайн до края на юни, но след това ще има нормална изпитна сесия.

По данни на властите в Австрия има 12 916 потвърдени заразени с новия коронавирус, 273 от които са починали. През последното денонощие са дали положителна проба още 277 души, а смъртните случаи са 30.