Нова Каледония остава френска територия. Това решиха на референдум за самоопределение мнозинството жители на архипелага в южната част на Тихия океан. Макар и с малко над 56% от гласовете идеята за независимост беше отхвърлена при избирателна активност над 80%, съобщи БНТ.

Вот със "за" би лишил Париж от опорен пункт в Индо-Тихоокеанския регион, в който Китай разширява своето присъствие, и би накърнил гордостта на една бивша колониална империя, простирала се от Карибите през Субсахарска Африка до Тихия океан.

"Жителите на Нова Каледония предпочетоха да останат французи. Това е вот на доверие към Френската република, нейното бъдеще и  нейните ценности", каза президентът на Франция Еманюел Макрон в реч по френската телевизия, цитиран от БТА.

Референдумът увенчава 30-годишен процес на деколонизация. Той е съпътстван от конфликти между коренните жители на Нова Каледония, канаките, които желаят отделяне, и потомците на колониалните заселници.

Местни жители какаки развяват своето знаме

Снимка: AP/БТА

В края на миналия век се стига до сблъсъци между сепаратисти и френската жандармерия с жертви от двете страни. През 1988 г. двата лагера сключват споразумение за край на насилието и решаване на статута на Нова Каледония чрез всенародно допитване. Сега лоялистите празнуват.

"От 30 години чакаме този референдум, борихме се за него. Днес Демокрацията победи и запазваме мястото си във Франция", коментира Соня Бак от Каледонските републиканци.

Процесът на самоопределение не е завършил. До 2022 г. на архипелага с 280 000 жители трябва да гласуват отново.

"Предвиждат се още два референдума. Ще се борим докрай. Такава беше идеята на споразумението", добави Шарл Ваштин от партия "Палика".

Франция запазва стратегическа територия в региона с ценни залежи от никел.

Президентът Макрон нарече стъпката историческа и каза, че няма друг път освен диалог за бъдещето на островната територия. Той каза, че разбира разочарованието на онези, които са искали независимост, но добави, че френската държава ще гарантира свобода, равенство и братство за всеки.

"Единственият губещ е изкушението за пренебрежение, за разделение, за насилие и страх; единственият печеливш е процесът на мир и духът на диалог", подчерта Макрон.

Нова Каледония е колонизирана от Франция през 1853 г. Днес е нейна отвъдморска територия със значително самоуправление. Изходът от допитването запазва субсидията от 1 млрд. и 300 млн. евро годишно.

Референдумът бе първият вот за самоопределение, проведен във френска територия, след като Джибути - в Африканския рог - гласува за независимост през 1977 г. На архипелага живеят 280 000 души, като право на глас имаха около 175 000.