За нова епоха в отношенията между Северна Корея и Китай са се договорили лидерите на двете страни - Ким Чен-ун и Си Цзинпин. За това тържествено обявяват официалните агенции на двете страни. Пхенян посрещна китайски президент за първи път от 14 години, съобщи БНТ.

През двата дни на посещението на Си Цзинпин при Ким Чен-ун се очаква китайският лидер да обяви мерки за облекчаване на тежката икономическа ситуация в Северна Корея, причинена от международните санкции заради ядрената и ракетната ѝ програма.

Снимка: CCTV via AP

Ким посрещна Си още на летището, а след това двамата преминаха през улиците на Пхенян в открита лимузина. През целия път възторжени севернокорейски граждани приветстваха високия гост.

Снимка: CCTV via AP

Китайската държавна агенция "Синхуа" оповести, че на последвалите преговори между делегациите двамата лидери са се договорили за тясно сътрудничество в името на светлото бъдеще на двустранните отношения.

Снимка: AP/БТА

Западните медии информират същевременно, че Си Цзинпин е отбелязал, че на само Китай, а цялата международна общност, се надява на успешно продължаване и приключване на преговорите на Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.

Хиляди корейци посрещнаха с цветя и знамена китайския президент

Снимка: Pang Xinglei/Xinhua News Agency via AP

Снимка: CCTV via AP