Ватикана прие молбата на епископ от Индия да бъде временно освободен от своите свещенически задължения, след като полицията го разпитва втори ден по обвинение, че е изнасилил монахиня, предаде Ройтерс.

В писмо, достигнало до Ройтерс, кардинал Осуалд Грасиас, председател на конференцията на католическите епископи на Индия, каза, че папа Франциск е получил молбата на епископа да бъде временно освободен от свещеническите си задължения.

Ватикана е приела молбата, се казва в писмото.

Монахинята от южния индийски щат Керала обвинява епископ Франко Мулакал, който ръководи диоцеза на Джаландхар, че я е изнасилвал многократно в продължение на две години.

На епископа не са повдигнати обвинения, но той е давал интервюта, отричайки всякаква вина и твърдейки, че иска да защити името си. Той писа на Ватикана в неделя с молба временно да се оттегли, на фона на разрастващи се в щата протести и призиви за неговия арест.

"Взимайки предвид всички обстоятелства Светият отец е приел молбата му", се казва в писмото.

Случаят изниква във време, когато християнската общност, наброяваща 19 процента от населението на щата, е разтърсена от спад на доверие, свързано с нарастването на случаи на сексуални посегателства с участие на свещенослужители.

Католическата църква е изправена пред криза в световен мащаб, свързана със сексуални посегателства на свещеници срещу непълнолетни.