Руското външно министерство изпрати протестна нота до властите в САЩ, във връзка със задържането и разпит на депутата от Държавната дума Инга Юмашева и нарече инцидента поредното враждебно действие, предава ТАСС.

Инга Юмашева беше задържана и разпитана на летището в Ню Йорк за час на 6 октомври, съобщи по-рано посланикът на Руската федерация в САЩ Анатолий Антонов. Руската депутатка пристигнала за участие в руско-американски форум "Диалог Форт-Рос". По думите на Антонов тя е била задържана на летището и отведена в отделна стая, където служител на ФБР я задал "абсолютно неразбираеми, неясни и неприемливи въпроси". Какви са твърденията на ФБР към Юмашева, не е уточнено. "Освен това тя беше поканена да се срещне с служителя на ФБР в различна, неформална обстановка и да продължи този разговор", добави ръководителят на дипломатическата мисия.

"Ние изказваме силен протест във връзка с действията на американските власти срещу депутата от Държавната дума на Руската федерация Инга Юмашева, която беше задържана на летището в Ню Йорк от агенти на ФБР и разпитана. Това е поредната враждебна акция срещу Русия и нейните представители, очевидно насочена към по-нататъшно влошаване на атмосферата на руско-американските отношения ", се казва в изявлението на руското външно министерство.

В документа се отбелязва още, че американските власти не са в състояние да контролират собствените си специални служби или не се опитват да нормализират отношенията си с Русия.

"Възниква въпросът, че американските власти, противно на твърденията си, не се стремят да нормализират диалога, или пък не са в състояние да контролират действията на собствените си специални служби. Инга Юмашева, като координатор на парламентарната група на Държавната дума за връзките ни с Конгреса на САЩ, беше изпратена до обществено-политическия форум "Диалогът Форт-Рос", който е прецизно създаден, за да помогне за укрепване на взаимното разбирателство и сътрудничество между народите на Русия и САЩ", се казва още в изявлението.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че пътуването на руски дипломати за форума "Диалог Форт-Рос" е било осуетено, тъй като не им е била издадена американска виза навреме. Инцидентът е станал тази седмица.

Визов скандал имаше и миналия месец, когато САЩ отказа визи на някои членове на руската делегация, които трябваше да присъстват на Общото събрание на ООН миналия месец.