Нов силен трус с магнитуд 5,6 по Рихтер е регистриран в 09.51 часа тази сутрин в района на Карлъова в окръг Бингьол (Източна Турция), предаде в."Милилет", като се позовава на съобщение на Дирекцията за управление на бедствия и извънредни ситуации.

Земетресението е било на дълбочина 7,1 километра. Според Истанбулската сеизмологична обсерватория Кандилли трусът е бил с магнитуд 5,5.

Вчера в същия район бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,7 на 5 км дълбочина, при което загина един човек, а 18 души бяха ранени.

Трусът беше регистриран в 17:24 часа на 56 километра северно от град Бингьол, но бе бил усетен в още поне 10 съседни области, сред които Ерзерум, Трабзон и Диарбекир. Сринала се постройка за дежурства на жандармерията е убила един пазач там, а други двама души са били извадени леко ранени изпод руините."18 човека са пострадали при земетресението в Бингьол", съобщи вицепрезидентът Фуат Октай, който бе в района на земетресението.

В района на земетресението пристигнаха също вътрешният министър Сюлейман Сойлу и министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум. Изпратени са медицински и спасителни екипи.

Според CNN Turk особена тревога будят силните вторични трусове, които са над 200 към този момент.

Председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък предупреди хората да не влизат в кирпичени къщи заради риск от срутване.

Вицепрезидентът Октай съобщи, че в района вече са били доставени 1 300 палатки. Той допълни, че в района няма прекъсване на електрическите мрежи и телефонните линии.