Вирус с нов щам на свинския грип са открили учените в Китай. Според публикация в БиБиСи той има потенциал да предизвика пандемия в целия свят. Вирусът се е е появил наскоро и е пренасян от прасета, но може да засегне и хора.

Изследователите са загрижени, че той може да мутира още, така че да започне да се предава лесно от човек на човек и да предизвика нова пандемия в световен мащаб.

Вирусът има всички белези, които показват, че е силно адаптивен и може да зарази хора, пишат и учените в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Изследователите са нарекли новия вирус G4 EA H1N1. Той е бил открит у работници в кланици в Китай. Сегашните противогрипни ваксини не предпазват от него, но учените смятат, че съществуващите препарати могат да се променят и да предпазват и от новооткрития щам.

Според учените, новият щам има всички белези да е високо приспособен да заразява хора и трябва да бъде наблюдаван и да бъдат предприети мерки за контрол на вируса сред свинете и близък мониторинг над работниците в свиневъдството.