Нов шпионски скандал разбуни духовете в международната общност. Мъж се обяви за китайски шпионин. Според властите в Пекин, обаче, той е осъден мошеник, издирван от полицията в Шанхай, съобщават световните медии. 

Китай отхвърли взривоопасните твърдения на човека. 

Вестници от медийния консорциум "Nine" съобщиха, че китайският агент Ван "Уилям" Лицян е предоставил на австралийското контраразузнаване вътрешни сведения как Пекин провежда операциите си за намеса в чужди страни и е разкрил самоличността на високопоставени офицери от военното разузнаване, намесвали се в Хонконг.

Ван заяви също, че през 2015 г. е участвал в отвличането на един от петимата хонконгски собственици на книжарници, заподозрени в продажба на забранени материали.

Освен това Ван заяви, че е участвал в операции за проникване и намеса в Австралия, Хонконг и Тайван, добавя Франс прес. В момента бившият шпионин се намира в Сидни с туристическа виза, заедно със съпругата си и детето им.

Председателят на австралийската парламентарна комисия по сигурност и разузнаване Андрю Хейсти заяви, че Австралия трябва да предостави политическо убежище на Ван. "Смятам, че всеки, който иска да ни помогне да защитим своя суверенитет, заслужава нашата закрила", подчерта той пред местни медии.

Китайското посолство заяви в отговор, че през октомври 2016 г. Ван е бил осъден на затвор за измама. По-късно той е заминал за Хонконг с фалшив паспорт, отбелязва АП.