Китай заяви днес, че американски военен кораб е навлязъл незаконно в негови териториални води в Южнокитайско море, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че инцидентът бележи поредното изостряне на спора между двете страни заради претенциите на Пекин към стратегическия морски път.

Китайското военно командване за южната отбранителна зона съобщи в комюнике, че американският боен кораб "Къртис Уилбър" е навлязъл в териториални води на страната близо до Параселските острови без разрешение. Той е бил съпроводен от китайски военни кораби и самолети.

Китай се противопоставя на американските действия, които нарушават неговия суверенитет и подкопават регионалния мир и стабилност, пише още в комюникето.

Военноморските сили на САЩ съобщиха, че техният кораб "Къртис Уилбър" е "отстоявал правото на свободно плаване" близо до Параселските острови, към които освен Китай, претенции имат още Тайван и Виетнам.

"Едностранното налагане на всякакви изисквания за разрешение и предварително уведомяване за обикновено преминаване не е разрешено от международното право", подчерта в комюнике Седми американски флот.