Това съобщава излизащият в Осло в. "Афтенпостен", цитиран от Ройтерс и БТА. Брунтланд, която оглавяваше три правителства на Норвежката работническа партия през 80-те и 90-те години на миналия век и често е наричана "майка на нацията", произнесе реч на летния събор на младежката организация на партията на остров Ютьоя в деня на нападенията и си замина преди пристигането на Андерш Брайвик.

"Андерш Беринг Брайвик заявил по време на разпит, че планирал да отиде на Ютьоа докато Брунтланд била там, но се бил забавил", пише "Афтенпостен", като се позовава на анонимни източници.
Днес Брунтланд е специален съветник по въпросите за климатичните промени на генералния секретар на ООН.

Норвежката полиция разкри подробности около организацията на двете нападения, извършени от Брайвик. 32-годишният мъж е бил член на дясната Партия на прогреса в продължение на години, но се е отказал от членството си, тъй като формацията била „политически коректна”, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус". Именно по това време Брайвик е започнал да обмисля „съпротивата” си.

В рамките на организацията на нападението младият норвежец е заровил боеприпаси преди повече от година, събрал е няколко кредитни карти и е предприел проучване за производството на взривни устройства, като в същото време е играел на видео игри и от време на време е ходил сам на ресторант.
 
След три месеца, през които усърдно е правел смес от тор, аспирин и други химикали в изолирана ферма край Осло, в деня на нападението Брайвик е закарал взета под наем и натъпкана със саморъчно направения експлозив кола пред кабинета на премиера в центъра на норвежката столица, след което е активирал бомбата си.
След това нападателят е отишъл до малкия остров Утоя, на 45 км северозападно от Осло, където хладнокръвно е екзекутирал десетки млади хора.

Според хирург в болница, в която са били приети 35 души от ранените, убиецът очевидно е използвал пръскащи се куршуми. Тези куршуми се "раздрoбяват" на множество парчета в тялото, като причиняват повече поражения.

Днес Андерш Беринг Брайвик се явява пред съда. Той имал две желания -  публичен съд и да е облечен в униформа.

Последна актуализация в 10.40 ч.