Това заяви на пресконференция в Осло премиерът Йенс Столтенберг, по повод вчерашния бомбен атентат в центъра на Осло и последвалата стрелба на остров Ютьоя, при които загинаха общо 91 души, предаде БТА.

Той изтъкна, че в програмата му за вчера е била включена реч пред участниците в летния лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия. "За мен остров Ютьоя е раят на моето детство, който сега се превърна в ад", подчертал Столтенберг. Премиерът и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет, който също присъствал на пресконференцията, обявиха, че все още е рано да се коментират мотивите зад вчерашните престъпления и дали те са били извършени от "единак" или член на екстремистка група.
Нивото на опасност в страната не е повишено, но възможността за това се обсъжда, заявил Сторбергет.

Норвежците са потресени от вчерашния бомбен атентат в Осло и нападението срещу младежки лагер близо до столицата, пише днес вестник "Уол стрийт джърнъл". "Разбира се, че се страхувам, тъй като Норвегия все пак е неутрална държава", заявил за репортер на вестника служител от фериботна линия. Всъщност пише, вестникът, Норвегия не е неутрална. Макар и да не е член на ЕС, тя е сред основателите на НАТО. Новият лидер на терористичната мрежа Ал Каида, Займан ал Зауахири, няколко пъти е изтъквал във видеопосланията си, че Норвегия "също е виновна заради участието си във войната срещу мюсюлманите".

Версиите за истинския характер на вчерашните нападения в Осло, при които загинаха общо 91 души, са много, посочва "Уол стрийт джърнъл". Като причина за нападенията се посочват присъствието на норвежки контингент от 400 души в Афганистан, арестът на Мулла Крекар, основател на кюрдската терористична групировка "Ансар ал ислам", както и повторното публикуване в малък норвежки вестник на карикатурите на пророка Мохамед, които предизвикаха гнева на мюсюлманите в целия свят след публикуването им за първи път в Дания.

Всъщност нападателят, който застреля 84 души в младежки лагер на остров близо до Осло, е с десни и антимюсюлмански възгледи, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на източник от норвежката полиция. Директорът на националната полиция на Норвегия Свейнунг Спонхайм заявил в интервю за публичния телевизионен канал Ен Ер Ка, че в профила на стрелеца във Фейсбук има публикации, "които дават основание да се предполага, че той клони към крайно десни и антимюсюлмански разбирания, но засега не е ясно дали това са мотивите за извършеното от него престъпление".

От нашето Министерството на външните работи не разполагат към момента с информация за пострадали българи при вчерашната експлозия в центъра на Осло. Това, което казаха от норвежката полиция вчера е, че нямат информация за подстрадали чужденци, включително и българи. Това не се е променило към настоящия момент, каза за БТА говорителят на външното ведомство Весела Чернева. Още вчера премиерът Бойко Борисов изрази съболезнованията си към премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг за жертвите край Осло.

Япония изрази възмущението си от смъртоносните терористични актове в Норвегия, при които загинаха най-малко 87 души. "Тези актове на насилие не трябва да бъдат толерирани", заяви министър-председателят Наото Кан. "Ние сме силно шокирани и възмутени от насилието там", каза и външният министър на страната Такеаки Мацумото. Китай също се присъедини към държавите, осъдили нападенията, след като Нобеловата награда за мир в Осло беше връчена на китайски дисидент. "Китай осъжда терористичните атаки и изказва своите съболезнования към жертвите", се казва в изявление на външното министерство в Китай.

Руският президент Дмитрий Медведев е изпратил съболезнователни телеграми до краля на Норвегия Харалд Пети и премиера Йенс Столтенберг във връзка с разигралите се в страната трагични събития.
В съобщението до краля на Норвегия се посочва: „Приемете дълбоките ми съболезнования във връзка с трагедията, отнесла живота на много невинни хора. Знайте, че в този труден час сме искрено солидарни и съпреживяваме на приятелския норвежки народ”.
Руският държавен глава изразява увереност, че отговорните за „безпощадните и безсмислени решения ще понесат заслуженото от тях наказание.