След Великобритания и Италия към портфейлите на богатите граждани се насочиха и френските власти. Подобни мисли започват да спохождат и видни политици от другата страна на Атлантическия океан, пише „РБК Дейли”, цитиран от Фокус.

За плановете на френските власти да увеличат данъчната тежест върху богатите граждани съобщи френският министър по въпросите на бюджета Валери Пекрес. Мярката трябва да бъде част от плана за намаляване бюджетния дефицит на Франция.
„Усилията ще бъдат балансирани от гледна точка на справедливостта. Ние ще поискаме повече от тези, които имат повече”, заяви Пекрес.
По думите на министъра най-голям принос за укрепването на държавните финанси ще трябва да имат тези, чийто годишен доход надхвърля 1 милион евро.
Но все още няма конкретни предложения за това в какъв размер и по каква схема ще се взима данък „солидарност”, подчерта Пекрес.

Облагането на най-богатите е ключова тема на предизборния дебат в САЩ, където този въпрос затрудни намирането на компромис по дълговия таван. Неотдавна милиардерът Уоърн Бъфет призова да се премахнат по-ниските данъци за такива като него.