Това заявиха в обща декларация френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

След разговори в северния френски град Довил двамата лидери заявиха, че санкциите трябва да се прилагат "по-автоматично", отколкото сега, срещу страни от ЕС, които не обуздават бюджетния си дефицит. Саркози и Меркел казаха още, че ще обсъдят възможността да се отнемат правата на гласуване на държави от ЕС, ако те не успеят да овладеят дефицита си.

Лидерите предлагат също в Европейския съвет с квалифицирано мнозинство да се налагат превантивни санкции на страни, които не са намалили дефицита си в достатъчна степен. За бързо прилагане на тези мерки Франция и Германия са решили съвместно да предложат преразглеждане на Договора от Лисабон най-късно до 2013 г.

Френският президент посрещна в Довил тази вечер и руския президент Дмитрий Медведев и го разведе по крайбрежната ивица на нормандския курорт в присъствието на кмета на града. След това двамата се прибраха в хотел "Роаял", където към тях за работна вечеря се присъедини Ангела Меркел.

Тримата лидери възобновиха в Довил консултациите Париж-Берлин-Москва след 5-годишно прекъсване. Започналите им днес разговори ще продължат и утре, след което те ще дадат пресконференция.

След срещата си с Меркел днес и преди да посрещне Медведев, Саркози заяви пред журналисти, че непопулярната му реформа на пенсионната система ще бъде осъществена въпреки масовите протести срещу нея.
"Тази реформа е от съществено значение, Франция се е ангажирала с нея и ще я приложи така, както нашите германски приятели преди няколко години въведоха реформата на пенсионната система", заяви Саркози.

Същевременно АФП съобщи, че министрите на финансите на ЕС са се споразумели за най-голямото укрепване на общата бюджетна дисциплина от въвеждането на еврото през 1999 г., целящо да предотврати бъдещи кризи като тази с гръцкия дълг.

След продължили цял ден преговори в Люксембург страните от ЕС постигнаха компромис за нови санкции и начина на прилагането им в бъдеще. Предвижда се страна, която е получила предупреждение от Европейската комисия, да има срок от максимум 6 месеца, за да вземе мерки да намали дефицита си, преди да й бъдат наложени санкции. Идеята е санкциите да се налагат по-автоматично, отколкото досега (всъщност това предлагат Меркел и Саркози).

Постигнатото в Люксембург споразумение ще втвърди мерките в Европейския пакт за стабилност, който бе въведен едновременно с общата европейска валута през 1999 г.