Правителството на нидерландския премиер Марк Рюте подава оставка днес заради скандал, свързан със детски надбавки и причинил сериозни финансови затруднения на хиляди семейства, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирана от БТА.

Новината беше съобщена първо от медиите. По-късно самият премиер обяви това на пресконференция, два месеца преди парламентарните избори и на фона на здравна криза.

"На едно мнение сме, че ако системата се е провалила, всички трябва да поемем отговорност и това води до следното заключение - току-що връчих на краля оставката на целия кабинет", заяви Рюте.

Хиляди семейства бяха обвинени погрешно в измама, свързана с детските надбавки, и бяха принудени да ги възстановят, което създаде сериозни финансови проблеми за някои от тях. Освен това много от тях са станали обект на етническо профилиране поради наличието на двойно гражданство.

Според доклад на парламентарно разследване, публикуван през декември, чиновници са спрели надбавките на хиляди семейства, обвинени погрешно в измами в периода 2013-2019 г. и са ги принудили да върнат със задна дата средствата, получени за няколко години. В някои случаи става дума за десетки хиляди евро.

Високопоставени политици, включително министри, са обвинени, че са си затворили очите за проблема, за който за знаели. Според медиите засегнати са били общо 26 000 родители.

По-рано Нидерландската обществена телевизия (NOS) съобщи, като се позовава на източник, близък до правителството, че оставката на кабинета е неизбежна. 

Парламентарните избори в Нидерландия са насрочени за 17 март. Освен това в страната са наложени най-тежките ограничителни мерки от началото на кризата. По-рано Рюте се противопостави на оставката на правителството с аргумента, че страната има нужда от правителство, което да взема решенията за борба с новия коронавирус.

Оставката има до голяма степен символично значение два месеца преди изборите, защото правителството ще продължи да управлява като служебен кабинет до сформирането на нова коалиция след вота на 17 март, отбелязва АП.

Марк Рюте е премиер на Нидерландия от 2010 г. и един от най-дълго управлявалите европейски лидери. Вчера той заяви пред журналисти, че не иска да предсказва какви са шансовете на правителството му да оцелее след скандала.