В детска градина в Стокхолм прилагат полово неутрално възпитание - оставят децата да се самоопределят. Мненията за новата педагогика представя репортаж на "Дойче веле", предаде Нова телевизия.

Ели е на 4 години. В момента за нея динозаврите са най-великото нещо. Тя няма кукли и всичко останало е много по-различно, защото никой не трябва да знае дали Ели е момче или момиче.

"Много родители обличат децата си в розово или червено, ако са момичета или пък в тъмни цветове, ако са момчета. Затова и всички автоматично предполагат, че Ели е момиче, след като носи предимно розови дрехи", казва майката Миранда.

Скрийншот от Нова телевизия

Миранда, Тим и Ели са младо семейство от Стокхолм. Тим е транссексуален и с приема на хормони все повече заприличва на жена. Ето защо родителите на Ели смятат, че тя трябва да расте в свят, освободен от полови клишета и стереотипи. А в началото на този път е езикът.

"Още докато бях бременна, решихме да не използваме мъжки или женски местоимения, а полово неутралното "hen" (то), докато Ели само се определи какво иска да бъде", казва още Миранда.

Местоимението "hen" целенасочено оставя открит въпроса за пола. "Hen" е нова дума, която пред 2015 г. дори беше включена в шведския правописен речник.

Училищата и детските градини в скандинавската страна също имат указание да действат срещу стереотипните полови роли. Сред всички институции на държавна издръжка тази идея се прилага най-активно от детската градина "Егалия" - най-оспорваното детско заведение в страната.

Скрийншот от Нова телевизия

"Ние винаги наричаме децата по име или пък използваме общото понятие - дете. В мозъка ни "момче" и "момиче" са свързани с остарели стереотипи", коментира създателката на детската градина. 

"Най-добре е да признаем, че момичетата са момичета, а момчетата са момчета, не бива да промиваме мозъци", коментира обаче известен шведски психолог, който има 8 деца.