Израел ще задържи Голанските възвишения завинаги, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху след изказване на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. В него последният се въздържа да признае израелските претенции за суверенитет над стратегическия район, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През 2019 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп се разграничи от останалите световни сили и призна Голанските възвишения за израелски. Израел окупира стратегическото плато през войната със Сирия от 1967 г., а през 1981 г. го анексира.

Вчера Блинкън заяви, че смята контрола над Голан, който се намира точно срещу Северен Израел и граничи освен това с Ливан и Йордания, за "наистина важна част от израелската сигурност", но беше предпазлив относно признаването на израелския суверенитет над тази територия.

"Правните въпроси са нещо друго и това е нещо, което разглеждаме, в случай че с течение на времето ситуацията в Сирия се промени, но ние не сме близо до това", каза Блинкън пред Си Ен Ен.

На брифинг за представители на медиите Нетаняху заяви в отговор следното: "Вижте, те казаха, че разглеждат въпроса - но аз вече съм го разгледал. Що се отнася до мен, Голанските възвишения ще останат завинаги част от Държавата Израел, и то суверенна част".

"Какво, трябва ли да ги върнем на Сирия?", попита риторично израелският премиер и изтъкна в тази връзка гражданския конфликт в Сирия, която е стар враг на Израел. "Трябва ли да върнем Голан към ситуация, в която има опасност от масово клане?", добави той.

Сирия отдавна настоява Голан да й бъде върнат, а едностранното анексиране от Израел на района не беше признато от международната общност.