Бенямин Нетаняху надмина днес Давид Бен-Гурион, основателя на еврейската държава, като най-дълго управлявалия премиер на Израел, предаде ДПА.

Общата продължителност на времето на Нетаняху като премиер вече е 4876 дни (над 13 години). Той бе премиер от 1996 до 1999 г. и е на поста от 2009 година.

Нетаняху спечели пети мандат като премиер на парламентарните избори през април т. г., но не успя да сформира коалиционно правителство, което изложи на опасност политическото му бъдеще.

Той е начело на временно правителство до повторните избори на 17 септември. Сред съперниците му е бившият премиер и министър на отбраната Ехуд Барак.

Името на Нетаняху бе замесено в корупционен скандал по време на последния му мандат, припомня ДПА.

Главният прокурор на Израел заяви през февруари, че възнамерява да повдигне обвинения срещу него за подкуп, измама и злоупотреба с доверие. Нетаняху отхвърля всички обвинения.

Бенямин Нетаняху е роден през 1949 г. и израства в заможен квартал на Тел Авив. Той е първият израелски премиер, роден в Израел след основаването на еврейската държава.

Семейството му се мести в Съединените щати, когато той е тийнейджър, и там Нетаняху се научава да говори отличен английски език, а освен това опознава най-важния съюзник на Израел. Впоследствие се завръща в Израел, където служи в елитно подразделение на армията.

През 80-те години е дипломатическо аташе във Вашингтон - позиция, която използва, за да започне политическата си кариера.

Издига се до постоянен представител на Израел в ООН, където ораторските му способности му служат добре и го правят известен в Съединените щати (включително и сред еврейската общност на САЩ) и Израел.

Два пъти е министър на външните работи, а през 1996 г. става премиер, като разпалено критикува подписаното с палестинците три години по-рано мирно споразумение от Осло.

Правителството на Нетаняху предсрочно губи властта през 1999 г., след като премиерът подписва през 1997 г. сделка с палестинците за поделяне на контрола над Хеброн (на Западния бряг) и по този начин отдалечи от себе си твърдото дясно крило на управляващата коалиция.

В периода между 2003 и 2005 г. Нетаняху е финансов министър, като печели уважение за това, че значително подобрява икономическото състояние на Израел. Той напуска правителството заради плановете за едностранно изтегляне на Израел от ивицата Газа. След връщане му на власт през 2009 г., мирният процес продължава да е в застой.