Израелският премиер Бенямин Нетаняху се прибра в страната от Москва, където днес запозна руския президент Владимир Путин с мирния план за Близкия изток на американския му колега Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Със самолета на Нетаняху в Израел се прибра и израелската гражданка Наама Исахар, която бе осъдена на затвор в Русия за трафик на наркотици, но бе помилвана вчера от Путин.


26-годишната жена била задържана през април миналата година на московско летище, през което се прибирала към Израел от туристическо посещение в Индия, след като в багажа й били открити над 9 грама хашиш. Тя бе призната за виновна и осъдена на седем и половина години затвор.

Случаят с младата жена получи силен отзвук в Израел, където мнозина определиха наказанието й като прекомерно и смятаха, че телегеничната Исахар е станала "пионка в световната политика", отбелязва АП.


Снимка: БТА/АР


Днес израелски телевизии предаваха на живо как тя се качва на самолета на Нетаняху.

Израелският премиер, на когото са повдигнати няколко обвинения и му предстоят оспорвани предсрочни парламентарни избори на 2 март, си навлече критики, че специално се е отбил в Москва на връщане от Вашингтон, за да върне младата жена за целите на предизборната си кампания.

Нетаняху отрече да е бил воден от каквито и да било политически мотиви, като каза, че случаят е бил специален и е наложил неговата намеса.

"Цялата тази история се разрасна толкова, че заплашваше да навреди на жизненоважни израелски интереси. Руснаците направиха много за нас и това бе мина, която трябваше да премахнем", каза израелският премиер пред репортери в самолета.