Джонатан Полард, който прекара 30 години в американски затвор заради шпионаж в полза на Израел, пристигна днес в Тел Авив заедно със съпругата си. Американецът от еврейски произход бе посрещнат на летище "Бен Гурион" от премиера Бенямин Нетаняху, който връчи на него и на съпругата му Естер израелски карти за самоличност.

Преди това, стъпвайки на израелска земя, Полард свали маската си, коленичи и тържествено я целуна. Същото направи и жена му.

"Добре дошли! Колко е хубаво, че си дойдохте у дома. Можете да започнете новия си живот в Израел свободно и щастливо", заяви Нетаняху.

"Много е вълнуващо да си у дома", отвърна Полард и благодари на Нетаняху и на еврейския народ за оказаната подкрепа.

Джонатан Полард, бивш служител на разузнаването за американския военноморски флот, продава военни тайни на Израел, докато работи в Пентагона през 80-те години. Той е арестуван през 1985 година след неуспешен опит да получи убежище в израелското посолство във Вашингтон и се признава за виновен.

Този случай поставя Израел в неловко положение по отношение на Съединените щати и в продължение на години се отразява негативно на отношенията между двете страни, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полард е осъден на доживотен затвор, като американски служители в сферата на отбраната и разузнаването постоянно се изказваха срещу евентуалното му освобождаване. След като излежа 30 години в затвора обаче, Полард бе освободен на 20 ноември 2015 г.

Полард със своя адвокат след освобождаването си

Снимка: AP/БТА

След изтичането миналия месец на петгодишния период на условно освобождаване, за Полард вече отпаднаха юридическите ограничения, пречещи му да напусне Съединените щати.

Той и съпругата му се завърнаха с частен самолет, предоставен от американския казино магнат Шелдън Аделсън. 

Полард и съпругата му пристигнаха в Израел с частен полет

Снимка: AP/БТА