Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие снощи израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия основен съперник Бени Ганц в навечерието на представянето на дългоочаквания мирен план за Близкия изток, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп съобщи, че Белият дом ще разпространи мирния план във вторник на обяд източноамериканско време (17 ч. по Гринуич). Очаква се предложението да бъде благоприятно за Израел, като и двамата лидери - Нетаняху и Ганц, се изказаха възторжено за американския президент и неговата инициатива, отбелязва АП.

Американският президент нарече своето предложение страхотна възможност, но отказа да обсъжда конкретни детайли, включително дали планът включва анексиране на части от Западния бряг от страна на Израел.

Ние ще представим план. Той е замислен за всички и ще видим дали ще бъде приет. Ако това стане, ще бъде страхотно, ако не - ще го преживеем. Но мисля, че има шанс, каза Тръмп след срещата с Нетаняху.

Израелският премиер приветства плана като исторически шанс и възможност за определяне на окончателните граници на Израел. Нетаняху изтъкна някои жестове на Тръмп към Израел, както и силната му позиция против Иран. От кабинета на израелския премиер посочиха, че голяма част от разговора е била посветена на Иран, но и мирният план за Близкия изток също е бил обсъден.

Малко след като приключи срещата с Нетаняху, неговият основен съперник Бени Ганц също бе поканен в Белия дом за първа среща с Тръмп. Пред журналисти Бени Ганц не разкри подробности от разговора, но засипа с похвали Тръмп и неговия план за Близкия изток, определяйки го като важно и историческо събитие. Ганц се ангажира с прилагането на плана, след като стане премиер.

След един месец Нетаняху и Ганц ще се изправят един срещу друг на национални избори за трети път в рамките на една година.

Как приемат плана палестинците

Палестинците, които твърдят, че Белият дом е пристрастен и е на страната на Израел, вече заявиха, че няма да го приемат. Те твърдят, че Белият дом е пристрастен и е на страната на Израел, вече заявиха, че няма да го приемат. Палестинците твърдо отказват да разговарят с Тръмп и призоваха другите арабски държави да бойкотират срещите на президента с израелските лидери. Това поражда скептицизъм за успеха на инициативата, коментира АП.

Палестинският президент Махмуд Абас призова за "ясна и недвусмислена декларация на международната общност" за отхвърляне на плана.

"Нито един палестинец няма да приеме този план, а палестинското ръководство ще го осуети, както е правило и преди с подобни планове", каза Набил Абу Рудейна, говорител на Абас.