"Нешънъл джиографик" спря излъчването на серийното телевизионно предаване "Да поговорим за звездите" на астрофизика Нийл Деграс Тайсън, до изясняване на предявените срещу него обвинения за сексуално посегателство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През ноември 2018 година "Нешънъл джиографик нетуърк" и "Фокс" заявиха, че ще разследват твърденията на няколко жени, че са претърпели сексуално посегателство от известния учен и телевизионен водещ.

Едната е доктор Кейтлин Н. Алерс - професор по физика и астрономия в Bucknell University, която твърди, че Нийл я е опипал по време на парти на Американската астрономическа асоциация през 2009 година, макар да описа това по-скоро като "странно поведение", а не като атака. Другата е бившата му асистентка Ашли Уотсън, която казва, че заяви, че той я е склонявал да правят секс и непристойните му намеци са я накарали да напусне работата си.

Тези твърдения дойдоха след друго - на Чия Амет, която миналата година обвини Тайсън в изнасилване, когато са били студенти. Това се случило, след като сипал в напитката й наркотик.

Някои от 20-те серии от петия сезон на поредицата, който започна на 12 ноември, бяха показани преди разследването. Като гости на предаването бяха поканени - бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, писателят Джордж Р. Р. Мартин и актьорите Джак Блек и Джеф Голдблум.

Свалянето от екран може да продължи седмици наред, в зависимост колко продължи разследването.

През 2014 година Тайсън водеше предаването "Космос: възможни светове" на телевизия "Фокс". Продължение на това предаване се предвижда през март тази година.

Самият Нийл Деграс Тайсън заяви още след обвиненията, че може да е смутил жените, но не е имал намерение да ги заплашва или да нарушава личното им пространство.

Сега той каза лаконично, че ще съдейства изцяло за провеждането на "безпристрастно разследване", а неговият представител не отговори на поканата за коментар.