Единият от двамата ученици, открили стрелба в училище в предградие на Денвър, щата Колорадо, е непълнолетно момиче, съобщи полицията, цитирана от Франс прес.

При стрелбата в Хайландс Ранч вчера беше убит един и ранени осем души. Първоначално шерифът на община Дъглас съобщи, че са арестувани две момчета - ученици в същото учебно заведение - едното на 18 години, другото - непълнолетно.

След стрелбата в училището в Колорадо

Снимка: АР/БТА

Всъщност става въпрос за непълнолетно момиче, каза на пресконференция днес шериф Тони Спърлок, обяснявайки, че хората от екипа му са се заблудили от външния вид на момичето, преди да говорят с нея.

Снимка: АР/БТА

Спърлок каза, че трима от осемте ранени ученици остават в интензивното отделение на местни болници, а останалите са изписани. Шерифът уточни, че единият от стрелците е бил неутрализиран от въоръжения училищен охранител преди пристигането на полицията две минути след подаване на сигнала.

Не сме влизали в престрелка с тях, подчерта Спърлок. Той каза, че са иззети два пистолета и че разследването продължава в сътрудничество с ФБР. Анализират се социалните мрежи, а също телефоните и компютрите на двамата извършители, за да се установи причината за деянието им, добави шерифът.

Пълнолетният ще се яви по-късно днес в съда, за да му бъдат повдигнати обвинения.

В училището учат 1850 ученици на възраст от детска градина до 12 клас. След стрелбата училището бе евакуирано и децата бяха предадени на родителите им.

Евакуирането на децата от училището

Снимка: АР/БТА

Около училището бяха разположени значителни полицейски сили, а в няколко учебни заведения в района бяха засилени мерките за сигурност.

След стрелбата в училището в Колорадо

Снимка: АР/БТА

Снощното нападение стана малко повече от месец след 20-ата годишнина от кръвопролитието в училището през 1999 г. в Кълъмбайн, на 8 км от Хайландс Ранч. Тогава двама ученици от това училище застреляха в него 13 души и след това се самоубиха, напомня Ройтерс.

Майка прегръща дъщеря си след стрелбата в училището

Снимка: АР/БТА