Орен Хазан е най-младият депутат в Израелския парламент, член на управляващата партия "Ликуд" и известен с темпераментния си характер и остри изказвания по редица теми. Защо нарича себе си "голям приятел на България", какви са отношенията между Израел, САЩ и Русия и има ли край на конфликта с Палестина? На тези въпроси той отговаря пред Джанан Дурал, специално за БНТ.

36-годишният Орен Хазан е наследствен политик. Баща му също е бил част от управляващата в Израел "Ликуд". Той е най-младият говорител на Кнесета, участвал е и във военна комисия. В продължение на няколко години развива бизнес в България.

"Много се вълнувам, че съм тук - здрасти - когато се качих на самолета си направих снимка, а сестра ми писа - отдавна не съм те виждала толкова усмихнат. Много обичам България, живял съм тук две години, вярвайте ми - в Израел няма по-голям приятел на страната ви от мен. Защо? Защото вие сте топли хора, усмихнати, приличаме си. За мен е чест да дойда тук, в качеството си на депутат от Израел, на представител на Кнесета. Срещнах се с ваши депутати, министри. Целта ни е една - ако може Израел да подпомогне вашата страна, да го направим. Помощта далеч не се изчерпва само с финанси, напротив - добрите идеи, познанията, технологичните знания - това са много по-ценни неща", заявява Орен Хазан .

Името на Хазан често е замесено в скандали, многократно е критикуван и от съпартийците си за твърде острите думи, които употребява. Твърди, че не е грешка на младостта, а жар. Държи първенството по най-дълги речи от парламентарната трибуна.

"Не ме интересува какво говорят, не мисля и че е толкова важно как казваш нещо. Важни са хората, обикновените хора. Един депутат не може само да гласува закони и да участва в заседания. Най-важната задача на политиците, е да защитават исканията на своите избиратели, дори това да означава да го правят на висок тон", заявява Орен Хазан.

Не изключва някой ден да се кандидатира за премиерския пост. Не крие и симпатиите си към американския президент Доналд Тръмп и неговата политика и обича да се сравнява с него.

Светът се променя - навсякъде политическият елит се обновява. Доналд Тръмп - може и на години да не е млад, но неговите идеи са новост за американската политика. Виждаме млади лидери в Австрия, във Франция, дори в Нова Зеландия - няма да се изненадам, ако наследникът на Бенямин Нетаняху е под 40-годишен. Всички се смяха, когато Тръмп обяви, че се кандидатира и казваха - о, това е Орен Хазан на Щатите. Е, сега той е в Белия дом, нали?, коментира Орен Хазан.

На въпрос очаква ли подкрепа от други държави по света за признаване на Ерусалим за столица на Израел, депутатът отговаря така:

Надяваме се да получим такава. Засега имаме повече критики, отколкото подкрепа, но съм уверен, че с времето това ще се промени. Колкото до България - неотдавна вашият премиер беше в Израел и даде заявка, че ще разкрие консулство в Ерусалим. Това е добро начало, а и нашите две държави винаги са били в прекрасни отношения.

За възхода на крайно десните движения и партии по света Хазан коментира следното:

Както казах - светът се променя, променят се и възгледите на хората. Политическата коректност вече не е "на мода". Аз съм за това. Не може вечно да си затваряме очите за всички проблеми, с които сме заобиколени. Никога не можем да знаем какви предизвикателства ни предстоят, не знаем какви са опасностите. В настоящата ситуация, в която целият свят е изправен пред терористична заплаха, при продължаващата война в нашия регион, да имаш силна армия не е без значение. Силна армия и силни политици. Колкото до България - вие най-добре знаете от какво се нуждаят вашите въоръжени сили - самолети, хеликоптери и т.н. А аз мога да ви кажа едно - в наши очи имате съюзник.

Депутатът коментира и инцидента със сваления руски самолет в Сирия.

Войната не е детска игра. Колкото до този конкретен инцидент - във въпросния момент, нашите части вече не са били във въздушното пространство на Сирия. Това е нашата истина и можем да я докажем.

Темата за конфликта между Израел и Палестина предизвиква много и различни емоции.

Тук става дума за сблъсък на религии, не на два народа. На хора с радикални идеи, които се борят за целта си с цената на всичко.

Всеки месец обаче този конфликт взима цивилни жертви и от двете страни.

Преди седмица загубих свой близък приятел. Рано сутринта, отивал до магазина. Наръгали са го без причина. Жена му казала - отиди сега, за да не чакаш на опашка. Единствената му вина била, че е евреин. Наръгали са го без причина. Никога няма да приема това за нормално. Единственото, което искаме, е да живеем спокойно в собствената си държава. Моля се тази спирала от насилие да приключи, но знам, че това ще отнеме много време, каза още Орен Хазан.