Нобеловата лауреатка за мир Малала Юсафзаи, превърнала се в световен символ на борбата за образование, обяви днес, че е завършила Оксфордския университет във Великобритания, предаде Франс прес.

Юсафзаи преживя през 2012 г. в Пакистан опит за убийство от талибаните при връщането си у дома от училище.

"Трудно е да изразя радостта и благодарността си, че получих дипломата си по философия, политика и икономика в Оксфорд", обяви 22-годишната Юсафзаи в Туитър. Публикацията й е съпътствана от снимки, на една от които се вижда как тя празнува получаването на дипломата си, като споделя празнична торта с близките си.

Малала беше приета в престижния университет през 2017 г., след като завърши средното си образование в гимназия в Бирмингам. Тя, заедно със семейството си, намери през 2012 г. убежище в този град в Централна Англия, след като бе тежко ранена от талибаните.

Малала започна своята борба през 2007 г., когато талибаните наложиха закона си в долината Суат, която допреди това бе мирен туристически регион. На 11-годишна възраст Малала, която е дъщеря на училищен директор и на неграмотна майка, разполагаше със свой блог на сайта на Би Би Си в неговата версия на урду, националния език на Пакистан. В този блог тя разказваше за климата на страх, царуващ в долината. С придобиването на популярност тя се превърна в мишена за талибаните, които решават да я елиминират.

На 15-годишна възраст тя бе простреляна с куршуми в главата и рамото при атака срещу училищния автобус, с който пътува от училище до вкъщи. Впоследствие тя се превърна в икона на борбата на жените за право на образование и през 2014 г., на 17-годишна възраст, бе удостоена с Нобеловата награда за мир.