Ферибот, препълнен с хора, празнуващи кюрдската Нова година, потъна днес в река Тигър край северния иракски град Мосул. Най-малко 93 души по последни данни са се удавили, а неясен брой се смятат за изчезнали, съобщи представител на вътрешното министерство, цитиран Франс прес и БТА.

Полковник Хусам Халил, началник на Гражданска защита в провинция Ниневия, уточни, че много от загиналите са жени и деца, които не са можели да плуват, и че спасителните операции продължават. Досега спасителните екипи са извадили от водата 12 души, каза Халил, цитиран от Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

Пътуващите се отивали по реката към паркове, където по традиция семейства си правят пикник за празника Невруз, предаде АФП.

След обилни дъждове през последните дни, властите отвориха шлюзове, за да намалят натиска върху равнището на големия язовир в Мосул. Те предупредиха, че бреговете на Тигър ще са по-опасни, защото нивото на водата ще се е покачило.

Снимка: AP/БТА

Нивото на речната вода е изиграло роля при потъването на ферибота, уточни представител на властите в Мосул.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват десетки хора, които се носят във водата или се опитват да плуват около плавателен съд, насред буйно течение.

Телевизионният канал "Ас Сумария" предаде, че жертвите са поне 45, а извадените живи от водата хора са 30, главно жени и деца, съобщи ТАСС. На плавателния съд е имало общо 170 души.

През 2017 г. иракските сили изтласкаха групировката "Ислямска държава" от Мосул, след опустошителна офанзива, при която бяха разрушени цели квартали.