Ураганът Айда отне живота най-малко на 45 души в Ню Йорк и региона му, предаде Франс прес. Лошото време доведе до наводнения от исторически размери в Ню Йорк. Стихията остави под вода най-големия град в Съединените щати, като само за час над града се изсипаха валежи, равни на количеството за месец, като засегна също щатите Ню Джърси и Пенсилвания.

Кметът Бил де Блазио обяви извънредно положение и разкритикува метеоролозите, че не са предвидили колко точно ще бъде опустошителна стихията.

Втори ден в Ню Йорк метрото е почти блокирано, а улиците са се превърнали в реки. Жертвите са предимно хора, които са потърсили убежище в мазетата си или са отнесени в автомобилите си. Голяма част от полетите на летище Кенеди са отменени. 

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи заяви пред журналисти, че е опечален от факта, че Айда е отнела живота най-малко на 23 жители на управлявания от него щат. В Ню Йорк сити и в предградията му загиналите заради природната стихия са 15. В района на Филаделфия са загинали трима души.

Потопът в Ню Йорк

Снимка: AP/БТА

След като порази Луизиана, Айда доведе до лошо време с проливни валежи и торнадо в район от Вирджиния до Ню Йорк като недалеч от Вашингтон - в Анаполис, щата Мериленд торнадо от втора степен изкорени дървета и събори електропроводи. Според полицията поне 11 души в Ню Йорк са загинали, след като жилището им на приземен етаж е било наводнено. Рекордно количество валежи превърна улиците на Ню Йорк в реки и затвори метрото. Стотици полети бяха отменени от летищата Ла Гуардия, Джей Еф Кей и Нюарк.

Днес американският президент Джо Байдън се очаква да посети Луизиана. Това е щатът, който Айда порази в неделя вечер, като унищожи сгради и остави милиони без ток. Байдън заяви, че както опустошенията след Айда, така и пожарите в Калифорния показват, че се намираме в кризисни за климата времена.

Потопът в Луизиана

Снимка: AP/БТА

 По темата се изказа и сенаторът демократ oт Ню Йорк Чък Шумър, който предупреди, че "глобалното затопляне е осезаемо и ще става по-лошо и по-лошо ако не направим нещо по въпроса".