Най-малко 19 души са убити през изминалата нощ при два случая на стрелба в барове в Република Южна Африка по данни на полицията. Според очевидци нападателите са стреляли по клиентите напосоки, предаде Франс прес.

Петнайсет млади хора, включително две жени, са били убити в предградието на Йоханесбург - Совето, а в Питермарицбург (зулуски регион в източната част на страната) са загинали четирима. По-рано полицията, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи за 14 застреляни и трима ранени в Совето.

Сходният почерк на престъпленията интригува разследващите, при все че масовите стрелби не са рядкост в Южна Африка - една от страните с най-много насилие в света, подхранвано от алкохола и дейността на местните банди, посочва АФП.

Жертвите от Совето са на възраст от 19 до 35 години. Десетина ранени са били откарани в болница, а трима от тях са починали малко след това според представителката на местната полиция Нонланла Кубека.

Няма данни за броя на нападателите. Случаят се разследва.

Според южноафриканското радио Ес Ей Би Си, цитирано от ТАСС, през нощта е имало три отделни инцидента със стрелба, при които са били убити най-малко 21 души.

Полицията в Совето заявила според агенцията, че не е установила мотивите за нападението и търси убийците, избягали от местопрестъплението с микробус. Властите разследват съобщения за група мъже, пристигнали с минибус такси, посочи по-рано АП.

ТАСС допълва, че в Питермарицбург, освен четиримата убити, има и осем ранени, откарани в болница в критично състояние. Други двама са застреляни в град Катлехонг южно от Йоханесбург, а четирима са ранени. Според разследващите трите инцидента не са свързани помежду си.