Най-големият кораб в иранския флот потъна в Оманския залив след пожар на борда при неясни обстоятелства, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на иранските агенции Фарс и Тасмин.

Пожарът избухнал на борда на спомагателния кораб "Харг" към 2.25 часа местно време по време на учебна мисия, съобщи армията на Ислямска република Иран. Всички моряци са били евакуирани.

Усилията на пожарникарите не са успели да спасят кораба, кръстен на острова, който служи като основен петролен терминал за Иран.

Плавателният съд е потънал близо до иранското пристанище Яск, на около 1270 километра (790 мили) югоизточно от Техеран в Оманския залив близо до Ормузкия проток - тясното устие на Персийския залив.

В иранските социални медии се появиха снимки на моряци, облечени със спасителни жилетки, които се евакуират от кораба, докато зад тях гори огън.

Държавната иранска телевизия и полуофициалните информационни агенции посочват плавателния съд като "учебен кораб".

"Харг" е най-големият кораб в иранския флот като тонаж. Служи за снабдяване на други кораби в морето и за хеликоптерна площадка.

Корабът, построен във Великобритания и пуснат на вода през 1977 г., влиза в иранския флот през 1984 г. след продължителни преговори, последвали ислямската революция през 1979 г. в Иран.

Потъването на "Харг" бележи поредната морска катастрофа за Иран. През 2020 г. по време на учение за иранско военно обучение, ракета погрешно удари морски кораб близо до пристанището Яск, убивайки 19 моряци и ранявайки 15. Също така през 2018 г. ирански военноморски миноносец потъна в Каспийско море.