Украинският олигарх Ринат Ахметов купи вила на Лазурния бряг във Франция за 200 милиона евро, съобщиха украински медии.

Вила "Кедрите" бе обявена от Блумбърг за най-скъпото жилище в света, когато бе обявена за продажба през 2017 г. за 350 милиона евро.

Къщата е построена през 1870 г. в Сен-Жан-Кап-Фера в областта Прованс, на брега на Средиземно море. Площта на къщата е 1672 квадратни метра, в нея има 14 спални, а целият имот се простира върху 14 хектара. В него има ботаническа градина с 25 оранжерии и 14 000 вида растения. Паркът на "Кедрите" се смята за една от десетте най-забележителни ботанически градини в света.

Най-богатият човек в Украйна според "Форбс" придобил имота чрез компанията си "Ес Си Ем холдингс лимитид" (SCM Holdings) от концерна "Кампари". От холдинга на украинския магнат, чието богатство се оценява на 6 милиарда долара, потвърдиха сделката и обявиха, че за компанията това е дългосрочна инвестиция.

"Компанията разглежда този актив като дългосрочна инвестиция," се казва в съобщение на холдинга. "За SCM Holdings недвижимите имоти са ключов инвестиционен бизнес в Европа и Северна Америка, заедно с минното дело, металургията, енергетиката, медиите и транспорта", се посочва още в съобщението, цитирано от украинската агенция "Фокус".

В началото на двадесети век вила "Кедрите" била собственост на белгийския крал Леополд Втори. След това имотът бил придобит от семейство Марние-Лапостол, известно с производството на коняка "Гран Марние". През 2016 г. компанията, собственик на марката, е купена от "Кампари". Вилата е обявена за продажба през 2017 г. при цена от 350 милиона евро и е продадена през октомври 2019 г. на "неназован клиент", който се оказва, че е холдингът на Ахметов.

Ринат Ахметов неизменно стои в челната тройка на най-влиятелните личности в Украйна.

Както можеше да се очаква, настоящият президент Владимир Зеленски оглави последната класация, обявена в средата на декември 2019 г. На второ място застана шефът на кабинета на президента - Андрей Богдан, а на трето е Ринат Ахметов, съобщи ТАСС.