Бившият собственик на компанията "Агрокор" Ивица Тодорич, заподозрян в присвояването на над 1 милиард куни (153 милиона евро), беше екстрадиран в родината си в началото на ноември. След гаранция от 1 милион евро, човекът, когото всички в Хърватия наричат Шефа, сега е на свобода. А в първата си медийна изява спомена България, предаде БНТ.

"Агрокор" е най-голямата корпорация в хранителния сектор на Балканите. Годишният ѝ оборот представлява 15% от БВП на Хърватия, а за нея работят около 60 хиляди души. Вече година и половина компанията е под държавно управление заради натрупани дългове от над 5,7 милиарда евро.

Снимка: Shutterstock

На досегашния ѝ собственик беше издадена европейска заповед за задържане заради подозрения във финансови измами. Преди година Тодорич беше арестуван в Лондон, а преди няколко седмици и екстрадиран в Загреб.

Снимка: БТА

След като плати огромната парична гаранция, той се завърна в палата си Кулмерови двори, където го очакваха репортери. Попитан какво ще прави на свобода, Тодорич отговори, че иска да помогне на Хърватия:

"Виждате къде сме. Не сме на дъното, вече копаем под него. Вижте книгата на госпожа Далич - пише, че скоро дори България ще ни задмине, срамно е. Тук съм, за да изправя Хърватия на крака."

"Госпожа Далич" е бившият хърватски вицепремиер и министър на икономиката. През месец май тя подаде оставка заради аферата Hotmail. Тогава хърватският информационен сайт index.hr публикува имейли на Далич, от които стана ясно, че тя е разменяла поверителна информация с консултанти, собственици на брокерски къщи и адвокати относно разработвания специален закон за "Агрокор". Именно с Lex Agrokor, приет през април 2017 г., компанията бе поставена под държавно управление.

Седмица преди Тодорич да бъде екстрадиран от Лондон в Загреб, Мартина Далич представи книгата си "Агрокор: сривът на орташкия капитализъм". На представянето присъства и премиерът Андрей Пленкович, което изненада мнозина. Тогава бившият икономически министър обяви, че с книгата си иска да осветли случая "Агрокор". Дни преди представянето, Далич даде и първото си интервю след оставката. В него тя представи книгата си и коментира икономическото положение на страната. Спомена и България:

"Докато преди 15 години държавите от бившия социалистически блок изоставаха от нас, сега България "диша във врата на Хърватия".

Междувременно Тодорич обяви още в първия си ден на свобода нов ход - влиза в политиката.

Той започна деня с подстрижка във фризьорския салон "Нено", такъв е обичаят му в последните 30 години. Сред редовните посетители на салона са и министър-председателят Андрей Пленкович, футболната легенда Давор Шукер и осъденият футболен бос Здравко Мамич.

След като нахрани гълъбите в близкия парк, както повелява ритуалът му, Тодорич обяви: "Отивам на избори, ще взема властта и ще поведа Хърватия в правилната посока."

Реакциите на управляващите са пестеливи, а опозицията пита за "тайните му срещи" с премиера Пленкович, около които се спекулира.

В същото време Ивица Тодорич твърди, че не е имал пари, за да плати сам гаранцията си и че не знае кои от приятелите му са събрали сумата от 1 милион евро.