Стотици жители в региона Кентърбъри в Нова Зеландия бяха евакуирани за една нощ, а много други са изправени пред риска да изоставят принудително домовете си, след като проливните дъждове в страната предизвикаха огромно наводнение. Живеещите в най-малко 300 сгради в Кентърбъри бяха евакуирани за една нощ, след като нивото на водата в реките в региона се повишиха в резултат на "невиждан потоп от 100 години", съобщават местните медии.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Властите обявиха извънредно положение в Кентърбъри. Няколко магистрали, училища и офиси бяха затворени, а армията на Нова Зеландия разположи хеликоптери, за да може да спасява хора, заседнали при наводнения в района на Ашбъртън.

Кметът Нийл Браун каза, че половината от Ашбъртън ще трябва да бъде евакуиран, ако наводненията не бъдат овладени.

Правителството обяви 72 500 долара за подпомагане на кметовете в общностите в Кентърбъри, засегнати от наводнението

Снимка: БТА/AP

Правителството обяви 72 500 долара за подпомагане на кметовете в общностите в Кентърбъри, засегнати от наводнението.

"Въпреки че е още много рано да се знае пълната стойност на щетите, очакваме тя да бъде значителна и този първоначален принос ще помогне на тези общности да започнат да се изправят на краката си", каза изпълняващият длъжността министър на управлението при извънредни ситуации Крис Фаафой, който посети най-тежко засегнатите южни части на района.

Той обяви, че около 3000 жилища са изложени на риск и армията е мобилизирана, за да съдейства за евакуация, ако е необходимо.

В крайбрежния град Крайстчърч, главният град в Кентърбъри, синоптиците очакваха да паднат около 100 мм, което е много над месечната обща средна стойност за май.

Няколко магистрали, училища и офиси бяха затворени

Снимка: БТА/AP