Това заяви говорител на Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ), цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Пакистанските власти, които са подложени на остри критики заради реакцията си на бедствието, ще се срещнат днес с хуманитарни организации, за да решат дали да отправят призив за международна помощ. Властите очакват броят на жертвите да нарасне, тъй като проливните мусонни дъждове, предизвикващи наводненията, ще продължат.

Близо 980 000 души са останали без дом или са били принудени да напуснат родните си места заради наводненията - най-тежките в историята на страната, съобщи Службата за координация на хуманитарните въпроси към ООН, цитирана от Франс прес. Службата уточни, че оценката, извършена от Световната програма за прехрана на ООН, се основава на данни от четири области в Пакистан, и че с включването на останалите пострадали области цифрата може да достигне един милион души.

Според ООН в провинция Хибер-Пахтунква водата вече започва да се оттегля, но предизвиканите от поройните дъждове наводнения са оставили след себе си огромни разрушения. В четирите области на провинцията, където вече е направена оценка на щетите, са напълно разрушени близо 80 000 къщи, а 50 000 са сериозно пострадали. Наводненията са повредили инфраструктурата и са нанесли щети на реколтата, която на места е напълно унищожена. Пострадалите райони се нуждаят спешно от храна, питейна вода, палатки и медицински услуги, съобщи службата на ООН.