Руският опозиционер Алексей Навални се защити днес при явяването си пред съда по новите обвинения, които властите му повдигнаха - че е нанесъл обида на ветеран от Втората световна война. Процесът беше прекъснат миналата седмица заради здравословни проблеми на ищеца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Навални каза на съдийката, че е избрана за това дело, защото е "най-безскрупулният съдия на света", и че би трябвало да се върне в училище, за да се запознае по-добре с руските закони. Той отхвърли обвиненията и заяви, че делото е политически мотивирано.

Неговият адвокат пък определи процеса като пореден опит клиентът му да бъде накаран да мълчи.

През лятото телевизия Russia Today излъчи агитационен видеоклип в подкрепа на президентските поправки в конституцията. Тогава Навални нарече участниците в клипа, сред които и 94-годишният военен ветеран Игнат Артьоменко, "позор за страната и предатели".

Снимка: Babuskinsky District Court Press Service via AP/БТА

Ветеранът, който според опозиционера е просто "марионетка" в процеса, не се яви днес пред съда. Адвокатът на 94-годишния мъж чете биографията му в продължения на 20 минути и изтъкна неговите военни подвизи, а Навални възрази, че това няма нищо общо с делото.

Навални изтъкна, че възрастният мъж е бил нарочно оставен навън при температура минус 15 градуса по Целзий, и отправи остри критики срещу съда.

Няколко свидетели бяха призовани да дадат показания срещу Навални на днешното заседание. Един, който искаше да свидетелства в негова защита, обаче първоначално не беше допуснат.

Ако бъде признат за виновен по делото, критикът на Кремъл може да бъде глобен, осъден на принудителен труд или на затвор.

Само преди дни условната му присъда по старо дело беше променена в ефективна, с мотива, че не е спазил мярката подписка, въпреки че това се случи, след като беше откаран по спешност в Германия след отравянето му и то с разрешение на руските власти.