Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза днес, че разузнавателната общност не знае точно кога или как е станало първоначалното предаване на COVID-19, предадоха световните агенции.

Разузнавателната общност не знае точно къде, кога или как вирусът на КОВИД-19 е бил първоначално предаден, каза Хейнс на изслушване в сенатската комисия по разузнаване.

Хейнс отбеляза две теории - едната, че се е появил при човешки контакт със заразени животни, а другата - че е резултат от инцидент в лаборатория. Хейнс добави, че разузнаването продължава да работи по този въпрос и да събира информация.

Съветът за национално разузнаване на САЩ (начело, на който е директор Аврил Хейнс) координира дейността на 15-те разузнавателни агенции в САЩ.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза по време на изслушването, че неговата агенция прави всичко , което може и използва всички ресурси на разположение, за да изясни произхода да коронавируса. "Но онова, което е ясно за нас и за нашите експерти, е че китайските ръководители не бяха напълно откровени или прозрачни в тяхното сътрудничество с Международната здравна организация относно произхода на коронавируса", допълни той.

Разузнавателните служби сътрудничат с други правителствени агенции и университети, за да се опитат да установят откъде идва точно вирусът, каза пък генерал Пол Накасоне, ръководител на агенцията за военно разузнаване.

Тезата за изтичане на вируса от Института по вирусология в Ухан беше защитавана от администрацията на Доналд Тръмп, който се базираше на разузнавателни информации. Китай винаги е отричал тази възможност.

В доклада си през март международните експерти на СЗО прецениха като изключително невероятна теорията, според която коронавирусът е могъл да се изплъзне от Института по вирусология в Ухан. Но директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус поиска малко след публикуването на доклада да се продължи разследването по тази хипотеза, като отбеляза, че международните експерти са му споделили, че са имали трудности да получат достъп до необработени данни по време на престоя си в Китай.